Nagyvilág

Tripoli a felkelõké, Kadhafi kórházban

A lázadók az egész fõvárost elfoglalták, Moammer el-Kadhafi fõhadiszállásának kivételével - jelentette hétfõre virradóra az al-Dzsazíra. Az utcán tömeg ünnepli a vezér bukását. Kadhafi az al-Arabiya tévé szerint a Tripoli keleti részében lévõ Tajura-Cardiac kórházban van; azt egyelõre nem tudni, hogy ott kezelik vagy oda menekült. A diktátor két fiát már elfogták. Lapértesülés szerint a magyar ügyvivõ jól van.

Kadhafi erõi összeomlottak. A felkelõk Tripoli 95 százalékát ellenõrzik, csak az elnök fõhadiszállását tartják még hívei.

Az al-Arabiya televíziós csatorna szerint a diktátor a Tripoli keleti részében lévõ Tajura-Cardiac kórházban tartózkodik, de azt egyelõre nem tudni, hogy kezelik vagy egyszerûen oda menekült.

Az al-Dzsazíra által sugárzott tripoli felvételeken a lázadók kitörõ örömmel ünnepelték sikerüket, Kadhafit ábrázoló falragaszokat égettek. A Sky brit tévécsatorna élõ adásában látható volt, ahogy az emberek örömükben lövöldöztek, Allahot éltetik, miközben a felkelõk kisteherautóikon a városközpont felé tartanak.

Az al-Dzsazíra szerint a felkelõk elfoglalták a líbiai állami rádió székházát. Az állami tévé egy ideje már elõre rögzített mûsort sugárzott. Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelõk központjában vasárnap este tízezrek ünnepelték kitörõ örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását.

Az al-Dzsazíra elõzõleg arról számolt be, hogy megadta magát a lázadóknak Kadhafi elnöki gárdája. 376 ember halt meg, több mint ezer megsebesült Tripoliban, amióta a lázadók szombat este megkezdték a támadást a líbiai fõváros ellen – állította vasárnap este egy magas rangú kormányzati tisztségviselõ.

Hírügynökségek jelentései szerint a felkelõket örömmel fogadja és megéljenzi a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszik, az emberek az út szélén, euforikus hangulatban figyelik a hosszú konvoj bevonulását – írta a francia hírügynökség tudósítója.
A fõvárost elérõ lázadók néhány órával korábban a Tripolitól nyugatra lévõ “27-es kilométerkõnél” elfoglaltak egy laktanyát, ahol fegyvert és lõszert zsákmányoltak.

Kadhafinak nincs egérút

Oana Lungescu NATO-szóvivõ vasárnap este Brüsszelben – vagyis nagyjából azzal egy idõben, hogy a lázadók elérték Tripolit – úgy vélekedett, hogy a Kadhafi-rendszer összeomlóban van. “Minél hamarabb ébred rá Kadhafi arra, hogy nincs semmilyen lehetõsége a gyõzelemre, annál jobb lesz mindenkinek” – hangoztatta a szóvivõ, aki szerint a Kadhafi-rendszer egyértelmûen a végsõ stádiumába jutott.

Abdesz-Szalám Dzsallúd, a volt második számú líbiai vezetõ, aki pénteken elmenekült Tripoliból, s jelenleg Olaszországban tartózkodik, a TG3 olasz tévécsatornának adott interjújában úgy vélte, a Kadhafi-rendszer még egy hétig, legfeljebb tíz napig maradhat fenn. Úgy vélte, a líbiai vezetõ nem távozhat Tripoliból, mert minden kivezetõ utat lezártak; kizárólag nemzetközi megállapodás alapján hagyhatná el a fõvárost, de “ez a kapu zárva van”.

A líbiai vezetõ elõzõleg hangüzenetben még azt ígérte, hogy “a végsõkig” a helyén marad, és felszólította híveit, hogy mindenhonnan siessenek a fõváros védelmére. A televízióban vasárnap lejátszott üzenetben azt mondta, “tart attól, hogy Tripoli égni fog”. Azoknak, akik az õ oldalára állnak, fegyvert ígért. “Nem adjuk meg magunkat, nem engedjük át Tripolit a megszállóknak és ügynökeiknek. Veletek vagyok a csatában. Soha sem adjuk meg magunkat, és isten kegyelmébõl gyõzni fogunk” – mondta.

Intés a felkelõknek

Az EU elnökségét betöltõ Lengyelország vasárnap felszólította a Moammer Kadhafi uralma ellen küzdõ felkelõket, hogy tartózkodjanak “a megtorlástól és a szükségtelen agressziótól”. A varsói külügyminisztérium az Átmeneti Nemzeti Tanács irányította felkelõket arra intette, hogy különösen figyeljenek oda a civilekre a líbiai fõvárosért vívott harc során. “A konfliktus minden résztvevõjének törekednie kell a civil lakosság biztonságának szavatolására” – áll a nyilatkozatban.
“Az új állam felépítése megköveteli minden líbiai részvételét, azokét is, akik különbözõ okokból eddig úgy gondolták, hogy nincs alternatívája a rendszernek”, amelyet Moammer Kadhafi irányít – mutatott rá a lengyel üzenet.

Nicolas Sarkozy francia elnök megadásra szólította fel vasárnap Kadhafit egy közleményben, és arra buzdította, hogy adjon parancsot a hozzá még hû erõknek a fegyverletételre, s arra, hogy álljanak a törvényes hatalom rendelkezésére.
A NATO repülõgépei vasárnap délután Tripoli központját bombázták, ahol Moammer Kadhafi ezredes vezetési központja van – jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A Báb el-Azízíja épületegyüttest az elmúlt hónapok alatt már sokszor célba vették a líbiai hadjáratban részt vevõ szövetséges bombázók.

Maradtak ellenállási gócpontok Tripoliban

Maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Moammer el-Kadhafi líbiai vezetõ hívei ellenállnak a fõvárosba bevonuló kormányellenes lázadóknak – figyelmeztetett hétfõre virradóra a felkelõket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik magas rangú tisztségviselõje. Mahmúd Dzsibril, az ÁNT végrehajtó testületének vezetõje azután nyilatkozott errõl a lázadók televíziójának, hogy a felkelõk vasárnap éjszaka behatoltak Tripoliba és eljutottak a város fõteréig, ahol kitörõ örömmel ünnepelni kezdték sikerüket. Dzsibril óvatosságra intette a felkelõket, hangsúlyozva, hogy a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a gyõzelmük.
Dzsibril arra is felszólította lázadótársait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, “még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának” az életét is.

Eközben Kadhafi legidõsebb fia, Mohammed el-Kadhafi az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak telefonon megerõsítette, hogy a lázadók õrizetbe vették, s jelenleg házi õrizetben tartják fogva. Hozzátette, hogy fegyveresek vették körbe a házát, s garantálták személyes biztonságát.

Obama: a zsarnoknak mennie kell!

Moammer el-Kadhafi líbiai vezetõ rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdõt – vélekedett Barack Obama. Az amerikai elnök közleményében arra reagált, hogy a líbiai kormányellenes lázadók vasárnap este bevonultak Tripoliba, ahol nem ütköztek nagyobb ellenállásba, ellenõrzésük alá vonták a fõváros szinte egészét, s õrizetbe vették Kadhafi két fiát. Obama egyúttal felszólította a felkelõket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, õrizzék meg az államhatalmi szerveket és lépjenek elõre a demokrácia megteremtése felé.

Anders Fogh Rasmussen NATO-fõtitkár békés és azonnali líbiai hatalmi átmenetre szólított fel, s jelezte, a szövetség kész együttmûködni a lázadókkal e célok elérése érdekében. Elõzõleg egy NATO-szóvivõ közölte, a szövetség továbbra is élni kíván az ENSZ-tõl a líbiai polgári lakosság megvédésére kapott felhatalmazással.

A Népszabadság közben arról ír, hogy információi szerint a magyar nagykövetségen tartózkodó Galli László ügyvivõ jól van. Mint ismert, a magyar misszió látja el az EU, az Egyesült Államok és Kanada diplomáciai képviseletét is Tripoliban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik