Nagyvilág

Norvég tragédia: emlékezés az áldozatokra

Egy hónappal a példátlan skandináv borzalom után egységben emlékeztek több ezren a 77 áldozatra Osloban.

A norvégiai mészárlás és robbantásos merénylet 77 halálos áldozatára emlékeztek vasárnap a skandináv országban, egy hónappal az ország történetének egyik legsúlyosabb, békeidőben példátlan fegyveres támadása után.

Túlélők, az áldozatok hozzátartozói, a mentésben részt vevők, a királyi család és a kormány tagjai voltak ott az oslói Spektrum csarnokban a délutáni rendezvényen, amelyen többek között Norvégia legismertebb előadói léptek föl, köztük a világhírű A-ha popegyüttes, amely tavaly decemberben tartotta búcsúkoncertjét, de erre az alkalomra újra összeállt.

A dalok között fölolvasták annak a 77 embernek – zömmel fiataloknak – a nevét, akik életüket vesztették a július 22-i kettős merényletben. Egy norvég szélsőséges, a magát az iszlám és a multikulturalizmus ellenségének valló 32 éves Anders Behring Breivik előbb pokolgépet robbantott a norvég főváros központjában, a kormány épületénél, majd Oslótól nem messze, Utoya szigetén valóságos fegyverarzenállal behatolt a norvég Munkáspárt ifjúsági táborába, és lemészárolt 69 embert.

A 6700 meghívott nagy tapssal köszöntötte a kormányfő szavait, aki megállapította, hogy “együtt győztünk a gyűlölet ellen… kis ország, de nagy nép vagyunk”. A király arra kérte az embereket, hogy vigyázzanak egymásra, és kijelentette: szilárdan hisz abban, hogy az ország lakói képesek lesznek szabadon és biztonságban élni. Az én kis országom című dal eléneklésekor sokan sírva fakadtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik