Nagyvilág

“Közel a vég” Kadhafi számára

A líbiai lázadók immár teljesen elfoglalták a fővárostól, Tripolitól mindössze 50 kilométerre lévő, stratégiai fontosságú az-Závija városát.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója bejutott a településre, s azt tapasztalta: azok az ellenőrző pontok, amelyeket a múlt héten még a kormánycsapatok ellenőriztek, immár mind a lázadók kezén vannak.

Eközben a lázadókat vezető Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke, Musztafa Abdel-Dzsalíl úgy vélte: Moammer Kadhafi líbiai vezető számára immár “közel a vég”, s ez “katasztrofális” lesz. Abdel-Dzsalíl egy szombati sajtóértekezleten azt is közölte, hogy kapcsolatban állnak Kadhafi belső körével. “Ha Kadhafi távozni akar a hatalomból, ezt neki magának kell bejelentenie. De azt hisszük, hogy ezt nem teszi majd meg” – tette hozzá.

Az NBC amerikai televízió azt jelentette: Kadhafi előkészületeket tesz, hogy családjával elhagyja Líbiát, valószínűleg Tunézia felé. Az NBC szerint ez az információ amerikai tisztségviselőktől származik, akik hírszerzési jelentésekre hivatkoztak.

Az viszont immár bizonyos, hogy Kadhafi egykori helyettese, Abdel Szalám Dzsallud szombatra virradóra Tunéziába érkezett, s onnan Olaszországba indult tovább. Dzsallud segített Kadhafinak végrehajtani az 1969-es puccsot, amelynek eredményeképpen Kadhafi hatalomra került, és monarchiából köztársasággá alakította az országot. Évtizedeken át ő volt Kadhafi legbizalmasabb embere, de a kilencvenes évek elejétől kezdve már egyre több nézeteltérésük volt.

Tunéziában van Líbia olajügyi minisztere, Omran Abukraa is, aki nem akar visszatérni hazájába – közölte egy tuniszi hivatalos forrás. Ha a hír igaz, akkor ez azt jelzi, hogy egyre több, korábban Kadhafi köreihez tartozó politikus hagyja el a süllyedő hajót. Abukraa egy hét alatt a harmadik dezertáló politikus lenne: hétfőn Nasszer al-Mabruk Abdullah belügyminiszter is a távozás mellett döntött, s családjával Egyiptomba menekült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik