Nagyvilág

Több ezer áldozatot azonosítottak

Csaknem tízezerrel több halálos áldozata van Pinochet tábornok 1973-ban bevezetett katonai diktatúrájának, mint amennyit eddig számon tartottak. Egy kormánybizottság jelentése szerint több mint 40 ezer politikai fogoly halt meg a diktatúra idején.

Csaknem negyven évvel azután, hogy Augusto Pinochet tábornok katonai diktatúrát vezetett be Chilében, még mindig újabb részletek derülnek ki a rémtettekről. Több ezer újabb áldozatot azonosított az emberi jogok megsértését vizsgáló kormánybizottság a dél-amerikai országban.

“Harminckétezer dossziét kaptunk az utóbbi másfél évben, és azok vizsgálata a bebörtönzések és kínzások közel 9800 további áldozatát igazolta, valamint harminc eltűntet és bírói ítélet nélkül kivégzettet” – közölte María Luisa Sepúlveda, a bizottság elnöke. Ezzel már a 40 ezret is meghaladja az ismert áldozatok száma.

Az újabb adatok szerint mintegy 37 ezer esetben történt kínzás és törvénytelen fogva tartás, és 3225-en meghaltak vagy eltűntek. A bizottság jelentését átadták Sebastian Pinera köztársasági elnöknek.

A börtönéveket túlélők havi 260 dollárnak megfelelő kárpótlást kapnak életük végéig. Reméljük, hogy a bizottság újabb adatai hozzájárulnak a békéhez és a megbékéléshez Chilében – mondta Teodoro Ribera igazságügy-miniszter.

A diktatúra alatt bebörtönzöttek és eltűntek hozzátartozóit tömörítő szövetség szerint viszont a most közölt számok még mindig nem tükrözik a valóságot. Azzal érvelnek, hogy ha több mint húsz évvel a diktatúra vége után 9800 újabb áldozatot azonosítanak, akkor még sokkal többen is lehetnek.

Augusto Pinochet tábornok 1973 szeptemberében puccsal vette át a hatalmat Salvador Allende elnöktől, katonai diktatúrája 1990 márciusáig tartott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik