Nagyvilág

Sárközy: Még nem jött el az eurókötvény ideje

A német kancellár és a francia elnök az euróválságról tartott megbeszélést kedden. Gazdasági kormány felállítása lehet a következő lépés.

Az eurókötvény bevezetése lehet az európai integráció befejező aktusa, ennek azonban még nem jött el az ideje, eurókötvény helyett egyelőre a gazdasági együttműködés erősítésére kell törekedni – mondta Nicolas Sarkozy francia elnök kedden Párizsban, Angela Merkel német kancellárral közös sajtótájékoztatóján.

A pénzügyi válság fellángolása miatt rendezett rendkívüli francia-német csúcstalálkozó után tartott tájékoztatón Sarkozy elmondta: az együttműködés jegyében egy új intézményt, egyfajta gazdasági kormányt kell felállítani, és valamennyi euróövezeti tagország jogrendszerében be kell vezetni a kiegyensúlyozott államháztartás követelményét – mondta Sarkozy.
Hozzátette: Franciaország és Németország a pénzügyi tranzakciókat terhelő új közös adónem bevezetésére is javaslatot tesz.

Sarkozy hangsúlyozta: megfelelő nagyságú az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF), a 440 milliárd eurós euróövezeti mentőalapot nem szükséges bővíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik