Nagyvilág

Marokkóban előrehozott választások lesznek novemberben

A voksolást azért hozzák előbbre, mert a július elsejei népszavazáson a lakosság új alkotmányt szavazott meg.

Az előrehozott törvényhozási választásokat november 25-én tartják meg – jelentette be Tájeb Sarkávi belügyminiszter, akit a MAP marokkói hírügynökség idézett. A végleges időpontot mintegy húsz (kormányon és ellenzékben lévő) párt képviselői és a miniszter tanácskozásán tűzték ki. Sarkávi elmondása szerint “a politikai pártokkal folytatódnak a konzultációk mindarról, ami a közelgő választások előkészületeivel kapcsolatos”.

A legutóbbi választásokat 2007 szeptemberében tartották. Az eredetileg jövő ősszel esedékes következő voksolást azért hozzák előbbre, mert a július elsejei népszavazáson a lakosság új alkotmányt szavazott meg. A VI. Mohamed király javaslatára született új alaptörvény nagyobb hatáskört ad a miniszterelnöknek, növeli az igazságszolgáltatás függetlenségét, és bővíti a szabadságjogok körét, miközben megőrzi az uralkodó vezető szerepét.

A pártok közlése szerint a kormány rövidesen közzéteszi a választások november 25-i időpontjáról szóló rendeletet. Trónbeszédében VI. Mohamed az új parlament gyors megválasztására szólított föl, hogy mielőbb kijelölhető legyen egy új miniszterelnök a győztes pártból, a szavazók több mint 98 százaléka által jóváhagyott új alkotmánynak megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik