Nagyvilág

Már majdnem hatezer halálos áldozata van a kolerának Haitin

Megközelítette a hatezret Haitin a kolerajárvány halálos áldozatainak száma - közölte a karibi ország egészségügyi minisztériuma.

A tárca részben becslésen alapuló adatai szerint július 31-ig 5968-an haltak meg kolerában a járvány tavaly októberi kitörése óta, és a halálos áldozatok száma naponta tízzel nő.A tavaly év elején földrengés sújtotta, koldusszegény szigetországban eddig 420 ezren kapták el a baktérium által előidézett, rendkívül fertőző betegséget, és naponta hatszáz új megbetegedést észlelnek.

A kolera nagyon erős hasmenést okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell itatni. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

A helyzet kezelését azonban akadályozza, hogy Haitin továbbra is csak ügyvezető kormány működik, mert a március közepén megválasztott új államfőnek, a korábbi popénekes Michel Martellynek nem sikerült olyan miniszterelnök-jelöltet találnia, akinek személyét elfogadná a parlament.

A politikai válság késlelteti az újjáépítést is a 2010 eleji, rendkívül pusztító – több mint 220 ezer emberéletet követelő – földrengés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik