Külföld

Márkás borokat hamisítanak Kínában

admin
admin

2011. 08. 13. 08:52

Bár nehezebb hamisítani a márkás borokat, mint luxustáskákat vagy órákat, ennek ellenére a híres – főként francia – bormárkák utánzatai elárasztják Kínát, a hamisítás hazáját.

A tömeges borhamisítás elsőszámú áldozatai a legnevesebb francia borok, mindenekelőtt a bordeaux-i borvidék kastélyaiban előállított különlegességek. Az élen a Kínában nagy hírnévnek örvendő Chateau Lafite áll, amelynek a hagyománya és francia kifinomultsága mellett a neve is viszonylag könnyen kimondható.
Kína, amelynek pedig nincsen ezeréves borkultúrája, Hongkonggal együtt a bordeaux-i borok első számú vásárlója lett. Megkettőzte az importját és az elmúlt három évben fél tucat bordeaux-i kastélyt vásárolt meg.

Egyes tehetős kínaiak 50 ezer jüant (másfél millió forintot) is kiadnak egy 1982-es évjáratú Chateau Lafite Rotschildért, és virágzanak a borászati iskolák. Hamisított bor mindenütt van a kínálat legaljától a legnagyobb márkákig, a jó évjáratú nagy márkák nagy része hamisítvány.

Hatalmas károk

Nehéz felbecsülni, mekkora károkat okoznak a hamisítványok a kínai borászatnak. Az árak igen széles skálán mozognak – 10 eurótól (2750 forint) – a nagy márkák esetében – 4000 euróig (1,1 millió forint) lehet kapni.

Az egyre szaporodó borászati vásárokon a kiállítók nyíltan állítanak ki hamisítványokat, időnként durva másolatokat. Ez a helyzet a nagyáruházakban és a kis üzletekben is. Található bordeaux-i üvegben cukros vízzel higított bor, csillagászati árakon árusított 1983-as “nagy évjáratok” gyanánt eladott színezőanyagok, mesterséges aromák abnormálisan alacsony áron.

Újratöltés

Ha nem is az üvegtől lesz az ember részeg, az üveg gyakran segíthet a hamisítvány azonosításában: a címkén lévő sajtóhiba – Chatelet Latour (Chateau Latour), Laffite vagy Lafitte (Lafite) – fel sem tűnik a kínai fogyasztóknak.

A nagyobb márkákat ügyesebben hamísítják, használt üvegeket töltenek újra. Az üres üvegeket interneten árusítják. Olyan borral töltik meg, amely feltehetően Bordeaux-ból származik és körülbelül azonos évjárat, még ha a minősége nem is közelíti meg az eredetiét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.