Nagyvilág

Ponyvát húznak a japán reaktorra

54 méter magas sátrat húznak a Fukushima-1 reaktor fölé. Az üzemeltető abban bízik, hogy a burkolat megakadályozza majd a további radioaktív agyagok tovább terjedését.

Hatalmas védőponyvát épít a sérült Fukuhsima-1 nukleáris erőművet üzemeltető vállalat Japánban, hogy lefedje az egyik legsúlyosabban sérült reaktort.

Az alapok lerakása ezen a héten kezdődött, és várhatóan szeptember végére fejeződik be – közölte Vatanabe Kodzsi, az energiaszolgáltató vállalat szóvivője pénteken.

Az üzemeltető abban bízik, hogy a burkolat megakadályozza majd a korábban kiszivárgott radioaktív anyagok továbbterjedését, valamint megelőzi az esővíz beömlését és gátat vet a robbanásoknak.

A légmentes poliészterből készült, és acél tartószerkezettel ellátott sátor 54 méter magas és 47 méter hosszú lesz. A munkálatok eddig azért nem indulhattak el, mert a helyszín túl veszélyes volt a munkások számára.

Márciusban, 9-es fokozatú földrengés rázta meg az ország északkeleti részét, amelyet hatalmas tengeri szökőár követett. A természeti csapásban 20 ezer ember halt. A Fukusima-1-es atomerőmű egyes reaktorában teljesen leolvadtak a fűtőelemek, ami az 1986-os csernobili katasztrófa óta történt legnagyobb nukleáris válsághoz vezetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik