Nagyvilág

Párizs is nekiment Szíriának

Franciaország követeli, hogy a szíriai hatóságok helyezzék azonnal szabadlábra Abdel-Karím Rihávit, a Szíriai Emberi Jogi Liga elnökét.

A francia külügyminisztérium helyettes szóvivője pénteken közölte, hogy Franciaország elítéli a neves emberjogi aktivista letartóztatását és követeli azonnali szabadon bocsátását. Hozzátette, hogy Szíriában véget kell vetni az erőszakos megtorlásnak és a politikai okokból történő letartóztatások gyakorlatának.

“Brutális és szimbolikus jellegénél fogva Abdel-Karím Rihávi letartóztatásával a damaszkuszi hatóságok újabb elfogadhatatlan döntést hoztak, közvetlenül szembemennek a nemzetek közösségének várakozásával, amelyet a Biztonsági Tanács és a térség számos országa nemrégiben juttatott kifejezésre” – mondta Fages.

A 43 éves Rihávi 2004 óta irányítja a Szíriai Emberi Jogi Ligát. Rendkívül aktív emberjogi vezető, különösen a március közepén kirobbant rendszerellenes tüntetések óta, ám eddig még soha nem tartóztatták le. Aktivistáinak kiterjedt hálózata révén Rihávi sok információhoz jut hozzá, így a mozgásában erősen korlátozott külföldi sajtó egyik kulcsfontosságú hírforrásává vált. Rihávit csütörtök délután tartóztatták le Damaszkuszban, s azóta nincs hír felőle.

Emberjogi szervezetek adatai szerint március közepe óta több mint 1600 polgári személyt öltek meg a szíriai rendfenntartó erők a kormányellenes tüntetők elleni erőszakos műveletek során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik