Nagyvilág

Betiltották a szélsőjobbos felvonulást

A brit belügyminisztérium nem engedélyezi az Angol Védelmi Liga holnapra tervezett felvonulását. A hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét Londonban.

A szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga (English Defence League) vezetője a napokban közölte, hogy a mozgalom tagjai kivonulnak a brit városok utcáira, s megpróbálják jobb belátásra bírni a rendzavarókat. Stephen Lennon szerint a csoport egyes tagjai hajlandóak járőrözést is vállalni, hogy eltántorítsák a randalírozókat.

A brit belügyminiszter nem kér a segítségükből. Theresa May közölte, hogy nem engedélyezik a Liga holnapra tervezett felvonulásait.

A múlt szombaton kezdődött zavargások óta már több mint 1800 embert vettek őrizetbe Angliában. 16 ezer rendőr lesz az utcákon a hétvégén is, hogy megelőzze az újabb randalírozásokat.

Chelsea Ives (forrás: The Sun)

Chelsea Ives (forrás: The Sun)

Kiderült, hogy jómódú tizenévesek is részt vettek a rendbontásban és a fosztogatásban. A 18 éves Chelsea Ivest a szülei ismerték fel a tévében mutatott felvételek alapján (a rendőrség ugyanis a lakosság segítségét kérte a randalírozók beazonosításában), és feljelentették a rendőrségen. “Szeretem a lányomat, de úgy kell felnőnie, hogy megtudja, mi a helyes, s mi a a helytelen” – nyilatkozta a The Sun című lapnak az anyja.

“Ez életem legjobb napja” – hangoztatta még Chelsea a barátainak a randalírozás napján. A 18 éves lány tehetséges atléta és énekesnő. A lány 5500 font (átszámítva mintegy 1,7 millió forint) értékű kárt okozott, amikor megrongált egy rendőrautót, emellett Vodafone és Phones 4U üzletekben is fosztogatott.

(forrás: The Sun)

Videokamera rögzítette a rongálását (forrás: The Sun)


A 2012-es Olimpia szervező bizottságának szóvivője közölte, hogy a sajtóhírekkel ellentétben a 18 éves lány nem a londoni játékok nagykövete.

A londoni rendőrség adatai szerint az eddig elítélt 240 személy fele 18 év alatti.

Csütörtökön egy milliomos lánya állt a bíróság elé, mivel részt vett a londoni randalírozásokban, és fosztogatott is. Elmondása szerint csak azért tette, mert mindenki más is ezt csinálta.

A brit miniszterelnök tegnap a családok szerepére is felhívta a figyelmet, amikor a bűncselekmények társadalmi hátteréről beszélt a parlament rendkívüli ülésén. David Cameron azt mondta: sok szülő nem törődik azzal, hogy a gyereke milyen társaságba jár, és mit csinál. “Sok gyerek nem tud különbséget tenni jó és rossz között. Olyan kultúrában nőnek föl, amely dicsőíti az erőszakot, nem tiszteli a hatóságokat, és csak a jogokról beszél, a kötelezettségekről soha” – hangsúlyozta a kormányfő.

éjszakába nyúló tárgyalások

Boris Johnson londoni polgármester súlyos büntetést kér a rendbontókra kiszabni. A londoni, manchesteri és birminghami bíróságok a csütörtök éjjel már másodszor tartottak nyitva a késői órákig, hogy eljárjanak az őrizetbe vettek ügyében. Több száz embert ítéltek el üzletek kifosztása, épületek felgyújtása és rendbontás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik