Nagyvilág vélemény

„Kínos csapatba” került Orbán

A The Economist szerint – Klaushoz, Kaczynskihez és Szaakasvilihez hasonlóan – a magyar miniszterelnök többet árt az országnak, mint amennyit használ.

vélemény

Hegylakók árulása
Ki az úr a gazdaságban?
Sándor Zsuzsa: Ez így valóban eszetlen!
Az időuralás mint politikai cselekvés
Még több Kevesebb

A szegényebb országoknak arra van szükségük, hogy vonzóvá váljanak a befektetők számára, arra, hogy hírnevüket ápolgassák, azonban Orbán Viktor pont ennek az ellenkezőjét teszi – írja pénteken a The Economist. A brit hetilap felhívja a figyelmet, hogy 2010 májusa, tehát a Fidesz újbóli kormányra kerülése óta rengeteg külföldi kritika érte az országot főleg a különadó, a médiatörvény és a jegybankkal kapcsolatos döntések miatt.

A brit lap cikke szerint a magyar miniszterelnök egyike azoknak a kelet-európai vezetőknek, akik egyre kínosabbá válnak a külföldi politikai döntéshozók szemében. Orbán Viktoron kívül – a The Economist szerint – a “kínos csapatot” erősíti még a cseh Klaus, a lengyel Kaczynski és a grúz Szaakasvili is. Ők azok, akik mindent megtesznek azért, hogy a jó hírnév ápolása helyett minél rosszabb képet fessenek országukról.

A „kínos csapat” tagjai ugyanis fittyet hánynak a hagyományos diplomáciára és politikai PR-re, még akkor is, ha ezzel hátrányba kerülnek. Orbán Viktor emberei például úgy gondolják, hogy ellenfeleiknek forródrótja van a külföldi hírszolgálatokhoz, döntéshozókhoz és politikai tanácsadókhoz.

A lap hozzáteszi: bár lehet gúnyosan mosolyogni ezen a „kínos csapaton”, az élet megy tovább, mivel a hangos, irritáló és divatjamúlt keleti vezetők is hozzátartoznak a modern Európához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik