Nagyvilág

Phenjan tagadja a lövöldözést

Észak-Korea szerint déli szomszédja ágyúzásnak vélt egy építkezésről hallható robbantásokat, és indokolatlanul lövöldözött anélkül, hogy kiderítette volna ennek az okát.

A Korea-közi tárgyalásokon részt vevő phenjani küldöttség egyik tagja közölte csütörtökön a KCNA észak-koreai hírügynökséggel, hogy a Dél-Hvanghe tartományban “egyszerű robbantások” hallatszottak egy “gigantikus gazdasági létesítmény” építésekor, a dél-koreai hatóságok pedig azt a téves információt terjesztették el, hogy az észak-koreai hadsereg provokatív tüzérségi lövéseket adott le egy dél-koreai sziget irányába.

A szöuli védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy az észak-koreai tüzérség lövéseket adott le a déli Jonpjong sziget irányába, feltehetően egy hadgyakorlat keretében. “Három lövést lehetett hallani. Az egyik lövedék az északi elválasztó vonal közelében csapódott be” – mondta a katonai tisztviselő. A dél-koreai tüzérség három lövéssel viszonozta a tüzet. Sötétedéskor Észak-Korea három újabb lövést adott le Dél felé, amelyek egyike a határ közelében csapódott be. Dél-Korea erre újabb figyelmeztető lövésekkel válaszolt. Sajtóértesülések szerint a történtek a térségben lévő halászhajókat visszarendelték kikötőikbe, míg a Jonpjong szigeten élőket óvóhelyekre menekítették.

Phenjan szerint nevetséges az, hogy a tudomány korszakában, amikor a legkorszerűbb érzékelő és hírszerzési eszközök állnak a rendelkezésre, Dél-Korea ágyúzásnak vélte a robbantásokat, és azt bizonygatta, hogy lövedékek csapódtak be a tengerbe, holott ilyesmi nem történt. Tragikomédia az, hogy a dél-koreai hadsereg összevissza lövöldözni kezdett anélkül, hogy kiderített volna, valójában mi történt – jelentette a KCNA.

A térségben az elmúlt időszakban számtalan összecsapás volt. Jonpjong szigetét tavaly novemberben érte észak-koreai tüzérségi támadás, akkor négy ember vesztette életét. Az eset után a lakosság részéről sok kritika érte a dél-koreai kormányt, amiért nem reagált elég keményen az északi provokációkra, ez lehet az oka annak, hogy most mind két lövéssorozatra válaszolt a dél-koreai hadsereg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik