Nagyvilág

A válságnak vége, de Belgrád hajthatatlan

Az újabb háborús helyzet a zömében szerbek lakta Észak-Koszovóban július 25-én állt elő.

Az észak-koszovói válságnak vége, de Belgrád nem engedheti meg, hogy Pristina kiépítse saját intézményeit a szerbek lakta térségben, sem pedig azt, hogy Szerbiát kipenderítsék Koszovóból – szögezte le Borislav Stefanovic, a szerb-albán párbeszédben részt vevő belgrádi küldöttség vezetője. A főtárgyaló a Blic című belgrádi napilapban csütörtökön megjelent interjúban beszél erről.

“A válság véget ért, kezdjük a párbeszédet (az albánokkal) Brüsszelben” – mondta Stefanovic, aki szerint a koszovói határátkelők kérdése Belgrád számára az a határvonal, amelyet nem léphet át.

“Nem engedhetjük meg, hogy Pristina létrehozza intézményeit északon, sem pedig azt, hogy Szerbiát kipenderítsék Koszovóból” – mondta Stefanovic.

A zömében szerbek lakta Észak-Koszovóban július 25-én válságos helyzet állt elő, miután a pristinai kormány kommandósokat vezényelt két határátkelőre, hogy érvényt szerezzenek a szerb áruk behozatali tilalmának. A koszovói kormány ezzel akarta kiterjeszteni hatalmát a zömében szerbek lakta észak-koszovói körzetre. Az intézkedés azonban feldühítette a helyi szerbeket, akik útakadályokat emeltek, és felgyújtották az egyik átkelőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik