Nagyvilág

Megszűntek az úttorlaszok Koszovóban

A koszovói szerbek felszámolták szerdára virradóra az úttorlaszokat a jarinjei határátkelő felé vezető főúton, Leposavic település közelében.

Az észak-koszovói szerbek július 25-én zárták le az utat, miután a koszovói rendőrség kommandósai megpróbálták ellenőrzésük alá vonni a jarinei és brnjaki határátkelőt, hogy érvényt szerezzenek a szerb áruk behozatali tilalmának. A koszovói kormány ezzel akarta kiterjeszteni hatalmát a zömében szerbek lakta észak-koszovói körzetre, ahol nem, vagy alig érvényesül Pristina fennhatósága. Az intézkedés azonban feldühítette a helyi szerbeket, akik útakadályokat emeltek és felgyújtották az egyik átkelőt; egy koszovói rendőr meghalt a zavargásokban.

A feszültség növekedése láttán a NATO vezette nemzetközi békefenntartó erő, a KFOR átvette a jarinjei és brnjaki határátkelő ellenőrzését. Belgrád és Pristina a múlt pénteken a NATO közvetítésével keretmegállapodást kötött, amely értelmében a határállomások katonai biztonsági övezeteknek tekintendők, és ott KFOR-katonák teljesítenek majd szolgálatot. Az egyezség előirányozta a két átkelőhöz vezető utakon az útakadályok felszámolását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik