Nagyvilág

Londonban nyugalom volt, máshol lázongtak

Birminghamben három ember meghalt, máshol gyújtópalackokat hajigáltak a rendőrökre, Liverpoolban két tűzoltóautót is felgyújtottak.

Nyugalom volt szerdára virradóra Londonban, ahol több ezer rendőr ügyelt a biztonságra, de több brit városban most is folytatódtak a lázongások.

Manchesterben éjszaka több száz fiatal folytatta a randalírozást a város központjában: palackokat és köveket hajigáltak a rendőrökre, gyújtogattak és fosztogatták a boltokat. Megtámadták a BBC fotoriporterét. Garry Shewan manchesteri helyettes rendőrparancsnok példátlan méretű rendbontásról beszélt, amelyre szerinte semmi indokuk nem volt a randalírozó fiataloknak. A rendőrség mintegy ötven embert vett őrizetbe.

Nottinghamban 30-40 fiatal gyújtópalackokat hajigált egy rendőrőrsre, de senkinek sem esett baja. Felgyújtottak egy iskolát és egy rendőrőrs előtt parkoló gépkocsit is. A közép-angliai városban 90 embert vettek őrizetbe.

Liverpoolban a randalírozók két tűzoltóautót, és egy tűzoltótiszt gépkocsiját is lángba borították, boltokat rongáltak és raboltak ki. Kisebb zavargásokról érkeztek hírek Birminghamből, Leicesterből, Milton Keynes városából, illetve Gloucesterből is.

Birminghamban három ázsiait halálra gázoltak a tüntetők. A két muzulmán testvér és barátjuk épp a mecsetből tartottak hazafelé, és megpróbálták otthonukat védeni a lázongóktól, mikor az egyik tüntető autóval halálra gázolta őket. A Telegraph beszámolója szerint a rendőrség vizsgálja a haláluk körülményeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik