Nagyvilág

Határait feszegeti a két Korea

Az észak-koreai tüzérség szerdán lövéseket adott le egy dél-koreai sziget irányába, feltehetően egy hadgyakorlat keretében - jelentette a dél-koreai média és egy kormányilletékes.

A lövedékek Jonpjong sziget közelében csapódtak a tengerbe, de nem tudni, hogy a dél-koreai felségvizeken-e – közölte a szöuli védelmi minisztérium egyik illetékese. “Három lövést lehetett hallani. Az egyik lövedék az északi elválasztó vonal közelében csapódott be” – mondta a katonai tisztviselő.

Mindez annak a helynek a közelében történt, ahol az elmúlt időszakban számtalan összecsapás volt, legutóbb tavaly két esetben, amelyben 50 dél-koreai meghalt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerdán arról számolt be, hogy a dél-koreai tüzérség három lövéssel viszonozta a tüzet. Sajtóértesülések szerint a térségben lévő halászhajókat visszarendelték kikötőikbe, míg a Jonpjong szigeten élőket óvóhelyekre menekítették.

A dél-koreai piacok alig reagáltak a történtekre.

Jonpjong szigetét tavaly novemberben érte észak-koreai tüzérségi támadás, akkor négy ember halt meg.

A korábbi incidensekben, amikor Észak-Korea megsértette az amerikai hadsereg által a koreai háború (1950-53) végén kijelölt elválasztó vonalat, a felek közötti összecsapásoknak több tucatnyi tengerész esett áldozatul.

Az év elején, azt követően, hogy Észak-Korea újra párbeszédre és a nukleáris leszerelésről folytatott hathatalmi tárgyalások felújítására szólított, csökkent a feszültség a két Korea között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik