Nagyvilág

Breivik egyedül követte el a norvég mészárlást

A norvég rendőrség most már szinte teljesen biztos abban, hogy Anders Behring Breivik magányosan tervelte ki és követte el a merényleteket.

A rendőrség negyven órán keresztül hallgatta ki Breiviket, és szinte teljesen bizonyossá vált, hogy igazat beszél – közölte az oslói ügyészség. Amit elmondott a merényletekről, abból sokat le lehetett ellenőrizni, és eddig nem fedeztek föl egyetlen hazugságot sem a szavaiban – mondta Christian Hatlo ügyész.

Breivik július 22-én bombát robbantott a norvég főváros kormányzati központjában, majd egy ifjúsági táborban tömegével mészárolta le a fiatalokat. Összesen 77-en estek az áldozatául.

A rendőrség visszautasította az egyre újabb kritikákat, hogy a rendőrök rossz döntések miatt érkeztek túl későn Utoya szigetére, ahová helikopter helyett közúton és csónakkal utaztak. A Dagsavisen című lap rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy vélekedett, hogy a helikopterrel egy mesterlövészt lehetett volna küldeni a helyszínre Breivik semlegesítésére.

“A rendőrség helikoptere nagyon fejlett eszköz, főként parancsnoki központként, valamint megfigyelésre, dokumentálásra és kutatásra lehet használni. Nem olyan jármű azonban, amely alkalmas a fegyveres beavatkozásra” – mondta Johan Fredriksen szóvivő egy sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik