Nagyvilág

Ringbe szálltak Timosenkoért

Vitalij Klicsko ökölvívó, Filaret pátriárka, a kijevi patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház feje, Ruszlana énekesnő is csatlakoztak azokhoz a szimpatizánsokhoz, akik azért harcolnak, hogy helyezzék szabad lábra Julija Timosenkot.

Hatalommal való visszaéléssel és sikassztással vádolt volt ukrán miniszterelnöknőt több híresség is támogatja.

Vitalij Klicsko, Timosenko börtönbe zárásának másnapján felfüggesztette az edzéseit, és visszatért Kijevbe, hogy „demokráciáért küzdjön”. Levelet írt Viktor Janukovics elnöknek, amelyben közölte, hogy kész kezességet vállalni a törékeny asszony szabadon bocsátása érdekében.

Filaret pátriárka, szintén levelet írt Timosenko perében az elnöklő Rogyion Kirejev bírónak és kérte a politikus óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését. Kérését azzal indokolta, hogy Timosenko „hithű ortodox”, „tiszteletnek örvend az egész ukrán társadalomban”, és ”nem hajlamos a szökésre”.

Ruszlana Lizsicsko énekesnő, aki Wild dance (Vad tánc) című dalával megnyerte a 2004-es Eurovízió dalfesztivált, értelmiségeikkel és művészekkel közösen nyilatkozatot írt alá, amelyben kérték a bíróságtól Timosenko szabadlábra helyezését.

A független bányászszakszervezet is követelte Timosenko azonnali szabadlábra helyezését, a krími tatárok gyűlése, a medzslisz pedig határozatot fogadott el, amelyben kérte a kijevi hatalmat, hogy „a demokrácia nevében”, hogy állítsák le a Julija Timosenko elleni „politikai indíttatású üldözéseket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik