Nagyvilág

Halálos áldozata is van a londoni zavargásoknak

A londoni zavargásokban meghalt egy fiatalember. A brit fővárosban már 450 embert vettek őrizetbe a negyedik napja tartó randalírozás miatt. Cameron kormányfő 16 ezer rendőrt ígért az utcákra, Wayne Rooney pedig arra kérte a randalírozókat, hogy hagyják abba.

Életét vesztette egy 26 éves férfi, akit egy autóban a Londontól délre fekvő Croydonban lőttek meg a mostani zavargások során. Az illetőre hétfő éjjel bukkantak egy gépkocsiban. Kórházba szállították, de az orvosok nem tudták megmenteni. Ő az első halálos áldozata a Nagy-Britanniában dúló zavargásoknak – jelentette a BBC.

A rendőrség letartóztatott két fiatalt a gépkocsi közelében, akinél lopott holmit találtak. Croydonban a zavargásokban több épületet felgyújtottak.

Egymást is kirabolják

Az angol fővárosban már negyedik napja tartanak a zavargások: fiatalok csoportjai épületeket, autókat és szeméttárolókat vernek szét és gyújtanak fel, boltokban fosztogatnak, a rendőröket pedig üvegekkel és petárdákkal dobálják meg. Az összecsapásokban több mint negyven rendőr is megsérült.

A brit hatóságoknak egyelőre nem sikerült megfékezniük a randalírozókat. A France 24 televízió riportja szerint a fiatalok nemcsak az üzleteket fosztogatják, hanem egymást is kirabolják.

Helikopterek cirkálnak

A London északnyugati külvárosában, Watfordban élő magyar ápolónő az fn.hu-nak elmondta, hogy a helikopterekről félóránként ellenőrzik a területet. A környéken nem voltak zavargások, de tartanak attól, hogy oda is begyűrűzhet, hiszen a városrész lakosainak nagy része bevándorló. A lakásuk melletti utcában lévő mecsetben reggel óta egyre több muszlim gyűlik össze, áthallatszik hozzájuk az imájuk.

“Mindent eltakaritottak, London nem zavargó részein nem érezni, hogy mi folyik. Csendes, unalmas nyári nap van, a városban eleve kevesebben vannak a nyári szünet miatt. Brixtonban, ahol korábban, 2 napja voltak zavargások, csak annyi nyoma van a fosztogatásnak, hogy be vannak deszkázva a boltok, amelyek nagy része már ki is nyitott ma. Vannak területek, ahol még füstölnek a felgyújtott házak. Hackney-ben délutánra bezártak a boltok, több a rendőr. Ahol nem gyújtottak fel épületeket, minden rendbe lett téve, a kiégett autókat elvitték. Csend van, de nagyon érezni a feszültséget, több tévéstábot is láttam” – nyilatkozta lapunknak egy, Hackney-ben élő hölgy.


Lesz erősítés

David Cameron brit miniszterelnök kedd estére már 16 ezer rendőrt ígért London utcáira az előző éjjeli 6 ezer fő helyett; az erősítés vidékről érkezik a fővárosba. Nemcsak a kormányfő, hanem a londoni polgármester is megszakította nyaralását a zavargások miatt. Boris Johnson azt mondta: a randalírozókat úgy megbüntetik, hogy megbánják, amit tettek.

A CNN amerikai hírtelevíziónak több helybeli azt mondta, hogy hónapok óta érezhetően nőtt a feszültség London Tottenham negyedében. A színes bőrű fiatalok arra panaszkodnak, hogy a rendőrök sokszor indok nélkül igazoltatják, és potenciális bűnözőnek tekintik őket.

A zavargások azután kezdődtek Londonban, hogy a rendőrök a csütörtök éjszaka lelőttek egy színes bőrű férfit, Mark Duggant. A férfi szülei közölték: szeretnék, ha kiderülne az igazság fiuk halálának körülményeiről, de hangsúlyozzák, hogy a randalírozásnak ehhez semmi köze.

Rooney beszólt

A zavargások miatt elmarad a holnapra tervezett Anglia-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés. Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott csatára twitter-oldalán üzent a lázadóknak: “Miért csinálják ezt emberek a saját országukkal, a saját városukkal? Ez nagyon kellemetlen egész Anglia számára. Hagyják abba!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik