Nagyvilág

„Fertőző” a tinik terhessége

Kétszer olyan gyakran esnek teherbe azok a tizenévesek, akiknek a nővére is tinédzserként szült – állapították meg kutatók egy norvég-brit felmérés alapján. A lányok iskolázottsága és családjuk anyagi helyzete is befolyásolja, hogy mikor szülnek először.

A nővérek általában több időt töltenek egymással, mint barátaikkal vagy iskolatársaikkal, ezért jobban befolyásolja őket testvérük viselkedése. Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet norvég és brit szakértők készítettek Norvégiában, több mint 42 ezer tizenéves lány esetét megvizsgálva.

A bristoli és az oslói egyetem szakértői megállapították, hogy gyakrabban esnek teherbe tinédzser korukban azok a lányok, akiknek a testvére is már húszéves kora előtt szült. Ez még gyakrabban előfordul azoknál, akik szegényebb családból származnak.

1947 és 1958 között született gyerekek adatait vizsgálták meg, Norvégia különböző térségeiben. Kiderült, hogy húsz százalék helyett negyven százalék a valószínűsége annak, hogy valaki tizenéves korában szül, ha a nővére is ugyanígy tett. A továbbtanulás csökkenti ugyan a tiniterhesség valószínűségét, de korántsem annyira, mint ha az illetőnek a nővére is tizenéves korában szült.

A BBC beszámolója szerint a tanulmány egyik készítője, Carol Propper professzor ezt úgy írta le, mint a „tinédzser anyaság fertőző hatását”. Ez a hatás még inkább érzékelhető, hogyha a nővérek között kicsi a korkülönbség, és alacsony jövedelmű családban élnek.

Nemcsak a terhességeket vizsgálták, hanem a szülések számát is. Az is kiderült, hogy ha a nővér teherbe esése után nem vetette el a gyerekét, akkor nagyobb valószínűséggel húga is követte ezt a példát.

Nagy-Britanniában hangsúlyozzák, hogy a norvég adatok tanulságait érdemes megfontolni más országokban is. Szakértők szerint fontos lenne, hogy kevesebb tizenéves essen teherbe, ehhez pedig jobb felvilágosító munkára van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik