Nagyvilág

Krugman lepöcköli a hitelminősítőket

Nincs okunk arra, hogy Amerika pénteki leminősítését komolyan vegyük – írta Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a New York Timesban.

Krugman két gondolat mentén mérlegeli az S&P pénteki döntését, amellyel rontották az Egyesült Államok államadósságának besorolását.

A közgazdász szerint az S&P-nek nincsen jogosultsága lefokozni az USA-t, mivel a többi hitelminősítő céggel együtt jelentősen hozzájárultak a 2008-as válság kialakulásához azzal, hogy a legmagasabb, AAA minősítést adták a válságot kirobbantó amerikai jelzálogfedezetű értékpapíroknak. De az S&P hitelességét az sem rontja kevésbé, hogy a Lehman Brothers befektetési banknak szintén a legmagasabb minősítést adta összeomlása előtt mindössze egy hónappal.

Krugman megemlíti a 2 trillió dollárnyi, számszerűsíthető tévedést is az S&P kimutatásaiban, aminek alapján leminősítette az országot: bár a hitelminősítő beismerte a hibáját, ennek ellenére sem állt el a döntésétől. A hitelminősítők leminősítették Japánt is, ami azóta is képes gond nélkül fizetni a vállalt adósságait – emlékeztet a 2002-es döntésre.

„Nincs okunk arra, hogy Amerika pénteki leminősítését komolyan vegyük, ők az utolsó emberek, akikre hallgatnunk kellene.”

Másodsorban Krugman beismeri azt is, hogy az Egyesült Államoknak nagy problémákkal kell megküzdenie.

Ami az USA-t megbízhatatlanná teszi, az a sok politikai csatározás. Az USA-nak van az egyik legdrágább társadalombiztosítása és az adók nemzetközi összevetésben alacsonyak. Bármiféle elmozdulás ezek mentén stabilizálná a költségvetést, de erről az ország vezetői nem tudnak egyezségre jutni. Inkább kockáztatják a pénzügyi katasztrófát, mint hogy feladják az állásaikat – írja Krugman.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik