Külföld

Folytatódnak a harcok Szíriában

admin
admin

2011. 08. 08. 10:40

Újabb tüzérségi támadás indult hétfőn kelet-Szíriában, ahol vasárnap 42 ember vesztette életét a hadsereg erősödő offenzívájában.

A korai órákban hangzott fel a gépfegyverropogás és a nehéztüzérségi lövedékek hangja, majd a katonák kezdtek bevonulni a városba.

“A humanitárius helyzet igen rossz a városban, amely már kilenc napja van ostromzár alatt” – mondta Deir-ez-Zórban egy aktivista, aki név nélkül nyilatkozott, megtorlástól tartva. “Hiány van gyógyszerből, csecsemőtápszerből, élelemből és benzinből. A város teljesen megbénult.”

Háromszáznál többen haltak meg Szíriában a múlt héten, amely a legvéresebb hét volt a Bassár el-Aszad elnök tekintélyelvű uralma ellen öt hónapja kezdődött felkelésben. Már az ország arab szomszédai is csatlakoznak a tüntetésekkel szembeni durva katonai fellépés nemzetközi elítéléséhez.

A szíriai események ügyében vasárnap először foglalt állást hivatalosan az Arab Liga, “növekvő aggodalmát” fejezve ki a fejlemények miatt, és felszólította a damaszkuszi vezetést, hogy haladéktalanul állítsa le a tüntetők elleni erőszakcselekményeket.

Abdalláh szaúdi uralkodó bejelentette, hogy konzultációra hazahívja országa damaszkuszi nagykövetét.

Emberjogi szervezetek és aktivisták szerint március óta már több mint 1700 halottja van annak, hogy a kormányerők lesújtanak a többnyire békés, fegyvertelen tüntetőkre, akik politikai reformokat követelnek és az Aszad-család negyvenéves uralmának végét. Az Aszad-rezsim vitatja az áldozatok számát, külföldi összeesküvést lát az időnként százezreket mozgósító tüntetések mögött, és fegyveres bandákat okol az erőszakért. Közben reformokat is ígér, de azokkal nem tudja lecsillapítani az átfogó változások követelőit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.