Nagyvilág

Fájdalmas döntés mentheti meg az eurót

Egy londoni elemző szerint az euróövezet országai vagy kollektív felelősséget vállalnak az államadósságokért vagy kidobják az eurózónából a fizetésképteleneket.

Amerikában viszonylag “biztonságos” a helyzet, az euróövezetben azonban sokkal nagyobb a kockázat, újabb államok gazdasága omolhat össze. A helyzet itt is jobb, mint amilyennek tűnik, mert van kész megoldás, csak az a kérdés, hogy ez politikailag mennyire elfogadható, különösen, ami Németországot illeti – írja a The Times hétfői számában Bill Emmott.

A The Economist magazin korábbi szerkesztője szerint az euróövezet tagjainak egy “egyszerű, de fájdalmas” döntést kell meghozniuk. Vagy úgy határoznak, hogy az egységes pénzt használó országok kollektív felelősséget vállalnak az euróban felhalmozott államadósságokért, vagy úgy döntenek, hogy az államadósság továbbra is nemzeti hatáskörbe tartozik, és akik fizetésképtelenné válnak, azoknak el kell hagyniuk az övezetet.

“Nincs középút” – jelenti ki az elemző írásában. Szerinte a legjobb megoldás a kollektív felelősség vállalása lenne, mert akkor megmaradhat az euró. A döntést minél előbb meg kell hozni – figyelmeztet, hozzátéve: egy újabb pénzügyi válság nem elkerülhetetlen, de bekövetkezhet, ha az euróövezet hamarosan nem határozza el magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik