Nagyvilág

Véres támadás a felkelők városa ellen

A kormányhadsereg harckocsijai hatoltak be vasárnap hajnalban a kelet-szíriai Deir-ez-Zórba - közölték emberjogvédők.

Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője elmondta, hogy a katonai járművek több ponton jutottak be a településre, ahol legalább három körzetből számoltak be tüzérségi tűzről. Mintegy 250 harckocsi és szállítójármű vesz részt a hadműveletben.

A rendszerellenes megmozdulásokat koordináló és dokumentáló, Szíriai Helyi Koordinációs Bizottságok nevű szervezet megerősítette azt, hogy a hadsereg harci járművei 9 ponton hatoltak be a városba, és a településen erős robbanások hallhatók. A tájékoztatás szerint a hadsereg tömeges letartóztatásokba kezdett, körzetenként több tucatnyi embert vett őrizetbe.

A Deir-ez-Zór elleni hadművelet néhány órával azt követően történt, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár telefonon felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt arra, hogy vessen véget az ellenzék ellen indított katonai akcióknak.

Az OSDH beszámolója szerint a városból szerda óta menekültek tömegesen az emberek, tartva a hadsereg fellépésétől.

A szíriai hadsereg július 31-én indított nagyszabású hadműveletet a lázadó közép-szíriai Hama ellen, ahol – az emberjogvédők tájékoztatása szerint – eddig több tucatnyi embert megöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik