Nagyvilág

Fenyegeti Amerikát egy radikális síita vezető

Minden, 2011 után Irakban maradó külföldi erőt megszállónak tekint, akivel katonai eszközökkel kell szembeszállni - mondta Moktada asz-Szadr.

Kijelentése válasz a bagdadi kormány kezdeményezésére, hogy az amerikai hadsereg év végi kivonulását követően maradjanak amerikai katonai kiképzők az országban. Az iraki vezető politikai erők szerdán egyeztek bele abba, hogy Bagdad tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal a kérdésről.

A szadrista frakció, amelynek 40 képviselője van a törvényhozásban, ellenezte az indítványt. Moktada asz-Szadr korábban azzal fenyegetőzött, hogy újraszervezi magánhadseregét, a Mahdi Hadseregét, ha az amerikai csapatok nem távoznak az év végével Irakból. Az általa irányított Mahdi Hadseregéről a Pentagon egy időben úgy vélekedett, hogy az jelenti a legfőbb veszélyt az iraki stabilitás megteremtésének útján. A magánhadsereg 2008-ban felfüggesztette tevékenységét.

Idén július végén Szadr arra szólított fel mindenkit, aki csatlakozna mozgalmához, hogy tekintse ellenségének az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Izraelt. Hozzátette egyben azt, hogy a katonai ellenállásban csak “szakértők” vegyenek részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik