Külföld

Ötvenéves lett Obama

admin
admin

2011. 08. 04. 06:00

Az Egyesült Államok 44., egyben első afroamerikai elnöke augusztus 4-én ünnepli 50. születésnapját, a kerek évfordulót azonban beárnyékolja az amerikai gazdaság mélyrepülése és az adósságplafon emeléséről folytatott, végül megegyezéssel végződő belpolitikai huzavona.

GÁLA+BULI EGYBEN

Herbie Hancock és Jennifer Hudson is fellépett szerda este azon a chicagói választási adománygyűjtő (terítékenként 35 ezer 800 dolláros) vacsorán, amelyen egyúttal Barack Obama 50. születésnapját is megünnepelték.

Barack Obama a hawaii Honoluluban született 1961. augusztus 4-én kenyai apától és kansasi fehér bőrű anyától. A szülők a Hawaii Egyetemen ismerték meg egymást, és Honoluluban házasodtak össze, de két évvel fiuk születése után különköltöztek, majd elváltak. A Harvard Egyetemen közgazdász végzettséget szerző apa végül visszatért hazájába, ottani házasságaiból még hét gyermeke született. 1982-ben meghalt autóbalesetben.

Jogi pálya

Obama anyja hozzáment egy indonéz férfihoz, s Indonéziába költöztek, ahol lányuk született. Obama tízéves korában visszaköltözött Hawaiira, ahol anyai nagyszülei nevelték. Sokáig küzdött apja hiányával, amit saját bevallása szerint soha nem tudott teljesen feldolgozni.

Így salsázott Obama

Obama a New York-i Columbia Egyetemen nemzetközi kapcsolatokból szerzett diplomát, majd a Harvardon jogi doktorátust, s első afroamerikaiként lett a Harvard jogi folyóiratának elnöke. New Yorkban és Chicagóban pénzügyi tanácsadó cégnél, majd egy egyházi alapítású chicagói szervezetnél dolgozott, amely a szegénynegyedekben élők körülményein akart javítani. Feleségét, aki szintén jogász, még ügyvédgyakornokként ismerte meg, házasságukból két lány született. Jogi diplomájának megszerzése után polgári ügyekkel foglalkozott, s 12 évig alkotmányjogot oktatott a Chicagói Egyetemen.

“Változás”

Politikai pályafutása 1996-ban kezdődött, amikor beválasztották Illinois állam szenátusába. Itt jóléti kérdésekkel foglalkozott, s volt az állami egészségügyi bizottság elnöke is. 2004-ben elsöprő fölénnyel választották be a washingtoni szenátusba, ahol saját lobbiszervezetet alakított, öt szenátusi bizottságnak volt a tagja és tucatnyi törvényt kezdeményezett.

A hivatalba lépéstől az adósság platformig, kattintson a további képekért!

A hivatalba lépéstől az adósság platformig, kattintson a további képekért!

2007. február 10-én jelentette be hivatalosan, hogy indul a demokrata párti elnökjelöltségért. A párton belül legnagyobb ellenfele Hillary Clinton, Bill Clinton volt elnök felesége volt, akit öt hónapi ádáz küzdelem után győzött le. Elnökjelöltként kampányának jelszava a “változás” volt, s a 2008. november 4-i elnökválasztáson elsöprő győzelmet aratott republikánus ellenfele, John McCain szenátor felett. Az Egyesült Államok első afroamerikai elnökét 2009. január 20-án kétmilliós tömeg előtt iktatták be hivatalába.

Kedvence a hamburger

A globális gazdasági recessziót, két folyamatban levő külföldi háborút és Amerika nemzetközi népszerűtlenségét öröklő Obama éles fordulatot hajtott végre az amerikai külpolitikában, s még abban az évben – nagy vitákat kiváltva – neki ítélték a Nobel-békedíjat. Legnagyobb belpolitikai sikere az egészségügyi reform elfogadtatása volt, újraválasztásának esélyeit azonban alááshatja a gazdaság tartós gyengélkedése.

Medvegyevet is meghívta egy hamburgerre

Barack Obama hivatali esküjének letétele óta nem sokat változott. Ügyel a testsúlyára, s mivel egyik kedvenc étele a hamburger, naponta több kilométert tesz meg a futópadján, súlyt emel és kosarazik, sőt a dohányzást is abbahagyta. Születésnapi terveiről a faggatózó újságíróknak csak annyit mondott: “Nagyszerűen érzem magam 50 évesen. Legalább a feleségem meg van elégedve velem, és még mindig rendkívül vonzónak talál.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.