Nagyvilág

Hetero-büszkeség napját akar Sao Paolo

A kezdeményezés kimunkálója leszögezte, hogy nem a homoszexuálisok elleni akcióról van szó, csupán előjogaik elleni tiltakozásról.

A heteroszexuális büszkeség napját akarják rendszeresen megrendezni Brazília legnépesebb városában válaszul melegek büszkeségi megmozdulásaira. A kezdeményezők egyenesen hivatalos ünneppé akarják nyilváníttatni a napot, bár nem munkaszünetivé. A város vezetéséhez benyújtott követelésükben minden év decemberének harmadik vasárnapja lenne ez a nap.

A kezdeményezés kimunkálója, Caros Apolinario leszögezte, hogy nem a homoszexuálisok elleni akcióról van szó, csupán előjogaik elleni tiltakozásról. Példaként azt hozta fel, hogy a 20 millió lelkes Sao Paulóban minden évben a meleg büszkeség napján hatalmas parádét tarthatnak homoszexuálisok a Paulista sugárúton, ugyanakkor a város nem ad engedélyt ugyanerre az útra az úgynevezett Menet Jézusért felvonulásnak, melyet evangélikus csoportok szerveznek.

A brazil leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek bírálják a kezdeményezést, mondván, homofób erőszakot provokálhat.

A város önkormányzata megszavazta a rendeletet a heteroszexuális büszkeség napjáról, ám azt még el kell bírálnia Gilberto Kassab polgármesternek és aláírnia, hogy hatályba léphessen. Kassab egyelőre nem foglalt állást, csak annyit közölt, hogy tanulmányozza a javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik