Nagyvilág

Új vezető a Magyar Külügyi Intézet élén

Zákonyi Botond személyében kisebbségpolitikai szakértő, volt brüsszeli diplomata vette át a héten a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezetését. Az új vezető a magyar külpolitikai szakembergárda rendszeres továbbképzésével tervezi bővíteni az intézmény tevékenységét.

A 41 éves, történész végzettségű, nemzet- és szomszédságpolitikával foglalkozó kutató az MKI igazgatói székében Magyarics Tamás amerikanisztikaprofesszort váltja, aki ősztől Magyarország írországi nagykövete lesz.

Zákonyi Botond elmondta: úgy tervezi, hogy a Külügyminisztérium háttérintézményeként működő MKI tucatnyi kutatója rendszeresen előadásokat tart majd diplomatáknak, a hagyományos külpolitikai témák mellett tájékoztatást adnának például az Európai Unió intézményrendszerének változásairól.

Az MKI élére a külügyminiszter által kinevezett Zákonyi Botond kifejtette: a külügyi intézet kutatói függetlenek, “ugyanakkor nyilvánvaló elvárás, hogy a kormány külpolitikai programját figyelembevételével kutassanak és publikáljanak”. Úgy fogalmazott, meg lehet találni a középutat a kutatói szabadság érvényesítése és a kormányzati háttérintézménybeli tevékenység között.

A történész az Eötvös Loránd Tudományegyetem elvégzése után, az 1990-es években a Pro Minoritate alapítványnál, az azonos című folyóirat főszerkesztőjeként dolgozott, elsősorban az emberi és kisebbségi jogok témakörét, valamint a közép-európai népek együttműködésének lehetőségeit tanulmányozta.

A Külügyminisztérium munkatársaként 2000 óta Dél-Kelet-Európával, elsősorban Romániával, továbbá Törökországgal, Görögországgal és Ciprussal foglalkozott; diplomataként Romániában, Moldovában és Brüsszelben, az EU melletti magyar állandó képviseleten volt külszolgálaton. 2009-2010-ben ő volt a magyar nemzeti kisebbségek brüsszeli érdekképviseleti irodájának első vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik