Nagyvilág

Menekülnek az emberek Hamából

A szíriai hadsereg folytatja a támadást a civilek ellen, az utóbbi két napban több mint 140-en haltak meg.

Tankokkal nyomult be a hadsereg Hama központjába, hogy megtörje a tüntetők ellenállását. A BBC tudósítója szerint sokan a környező falvakba menekülnek, mert attól tartanak, hogy a katonák teljesen az ellenőrzésük alá vonják a fővárostól, Damaszkusztól 200 kilométerre északra fekvő várost. A szíriai biztonsági erők több mint 140 civilt öltek meg vasárnap és hétfőn a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozás tűzfészkének számító Hamában.

A szíriai kormány reformokat ígért, és közben azt állítja, hogy azért kellett a katonaságnak beavatkoznia, mert a lakosságot olyan „fegyveres bandák” fenyegetik, amelyeket külföldről támogatnak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű csoport adatai szerint tegnap, a ramadán első napján 24 embert öltek meg a kormányellenes megmozdulásokon, és sokan megsebesültek. Több mint 150 embert őrizetbe vettek. Az ellenzék szerint nagyjából már 1700 civil vesztette életét a március közepe óta tartó rendszerellenes tüntetéseken Szíriában.

Az Európai Unió újabb szankciókat vezetett be szíriai állami tisztségviselők ellen, így 35 főre bővült az EU-s tiltólista. A listán szereplőknek zárolják külföldi bankszámláikat, illetve beutazási tilalommal sújtják őket. Mától Ali Habíb Mahmud védelmi miniszter sem utazhat az Unióba, őt teszik felelőssé a hadsereg brutális fellépéséért az ellenzékiekkel szemben.

Az Aszad-rezsim külügyminisztere, Valíd Moallem viszont egyelőre nem szerepel a listán, ami azt jelzi, hogy az EU továbbra is szeretné nyitva tartani a diplomáciai csatornákat a konfliktus kezelésére.

Olaszország hazahívta nagykövetét Szíriából, és ugyanezt javasolja az Európai Unió minden tagállamának. Az olasz nagykövetet “a civil lakossággal szembeni szörnyű elnyomást látva” rendelték haza Damaszkuszból – közölte a római külügyminisztérium.

Az Európai Unió júniusban négy szíriai céget feketelistára vett, velük egyetlen uniós vállalat sem üzletelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik