Nagyvilág

Életüket kockáztatják az erőműben dolgozók

Sok japán hajléktalan munkát vállal a fukusimai atomerőműben, ahol tegnap rekordszintű sugárzást mértek a márciusban megrongálódott két reaktor között.

„Az erőműben folyó helyreállítási munkákat nem akadályozza a tegnap mért magas sugárzás” – igyekezett megnyugtatni a japánokat a fukusimai erőművet üzemeltető Tepco (Tokyo Electric Power Company) vállalat szóvivője. Ennek ellenére világszerte aggodalommal figyelik a Fukusimából érkező aggasztó híreket.

Hétfőn rekordszintű sugárzást mértek az erőműben. A Japán északi részén fekvő létesítményben a sugárzás ereje elérte az óránkénti 10 sievertet az egyes és kettes reaktor között felhalmozott törmelék közelében. Ez nagyjából háromszor akkora, mint az előző rekordszint, amelyet június elején mértek. Ha valaki egy órán át ekkora sugárzásnak van kitéve, az heteken belül meghalhat. A cég szakemberei megpróbálják kideríteni, mitől emelkedett ilyen magasra a sugárzás szintje.

A gazdasági válság miatt sok szegény – köztük sok hajléktalan – ember kényszerült arra, hogy munkát vállaljon a megsérült atomerőműben, azt kockáztatva, hogy az egészségükre veszélyes mértékű sugárzást kapnak. Az ország minden tájáról érkező, a helyiek által „nukleáris cigányoknak” nevezett japánok a reaktorok megjavításán dolgoznak. Emberi jogi csoportok azt vetik a hatóságok szemére, hogy nem törődnek a munkások egészségével, a dolgozók nem kapnak képzést és nincs egészségbiztosításuk – jelentette az al-Dzsazíra televízió tudósítója.

A japán kormány nemrégiben azt közölte, hogy a sugárzási szint az erőmű körül visszaesett, és jelenleg csupán a március 15-én mért csúcsérték kétmilliomod része. Az atomerőmű a pusztító erejű, március 11-i földrengés és tengeri szökőár következtében rongálódott meg. Óvintézkedésként kitelepítettek 80 ezer embert az erőmű 20 kilométeres körzetéből, illetve a sugárzó anyaggal különösen súlyosan szennyezett településekről.

Az erőműből el kell távolítani mintegy százezer tonna sugárszennyezett vizet, amelyet a reaktorok hűtésére használnak veszélyhelyzet esetén. A Tepco és a japán kormány azon dolgozik, hogy jövő januárig teljesen leállítsa a reaktorokat. Ehhez fokozatosan le kell hűteni a reaktorokban lévő nukleáris fűtőanyagot.

Vasárnap a Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés volt Fukusima prefektúra magasságában a Csendes-óceánon. A földrengés nem okozott károkat, az áramellátásban nem voltak kimaradások.

A márciusi katasztrófa óta rendszeresen tüntetnek Japánban az atomenergia ellenzői. Legutóbb vasárnap a megsérült atomerőműtől mintegy 50 kilométerre fekvő Fukusima városban követelték az összes atomreaktor leállítását.

A japán miniszterelnök is olyan társadalmat szeretne, amely egyáltalán nem használ atomenergiát. Kan Naoto azt mondta, hogy a megújuló energiaforrások „ipari forradalmat fognak hozni Japánban”, és azt ígérte, hogy az ország teljes energiaigényét ki lehet majd elégíteni a megújuló forrásokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik