Nagyvilág

Megkezdődött a ramadán

Kezdetét vette a muzulmán böjti hónap, amikor is a hívők napkeltétől napnyugtáig nem vehetnek magukhoz ételt és italt, és tartózkodniuk kell az élvezetektől is.

Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban, Kuvaitban, Jemenben, Egyiptomban és Tunéziában egyaránt hétfőn kezdődött meg a ramadán, amely a holdállástól függően 29, illetve 30 napos lehet.

A muzulmán országokban különböző időpontban kezdődik az ünnepség, akkor, amikor a Hold a következő holdhónapban először tűnik fel az égbolton. Marokkóban például idén kedden kezdik el a böjti hónapot.

Cél: a szellemi megtisztulás

Az iszlám öt oszlopa a hitvallás, az ima, a böjt, a zarándoklat és az alamizsna a szegények számára. A testet és lelket erősítő harmincnapos böjt a ramadán hónapra esik, mert a hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni.

Az iszlám hit szerint ramadán idején a pokol kapui zárva, a démonok le vannak láncolva, így e hónap a sanyarú nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka. A hívőknek ilyenkor napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, a zenehallgatástól, a házasélettől és a test egyéb örömeitől, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát.
Készülődés az iftárra, azaz a böjttörő lakomára (fotó: MTI/EPA)

Készülődés az iftárra, azaz a böjttörő lakomára (fotó: MTI/EPA)

Böjttörő lakomák

Mivel a böjt a nap járásától függ, egyes országokban akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak. A böjti előírások azonban hagynak kibúvókat, például az önéheztetés szegény emberek étkeztetésével megváltható.

Ramadán idején mindenki igyekszik napkelte előtt felkelni és enni – ezt hívják szuhurnak. Az élet az éjszakai órákban élénkül
meg: a nap leszálltakor kezdetét veszi az iftár, a lakoma, a szent helyeket kivilágítják, a boltok kinyitnak. A böjt befejeződésekor háromnapos nagy ünnepet csapnak, a Kis Bajrámmal tér vissza az élet a rendes kerékvágásba.

amikor édes lesz a sós víz

Megkezdődött a ramadán 2

A ramadán havi böjtölés az iszlám vallás öt „pillére” (azaz a hitvallás, a napi ötszöri ima, a böjt, a mekkai zarándoklat és a szegények számára való alamizsnaadás) közül a harmadik. A hónap 29 napja alatt az igazhívő muszlimnak napkeltétől napnyugtáig tilos ennie, innia, dohányoznia (azaz cigarettáznia vagy vízipipázni) és szexuális életet élnie. Egyedül a betegek, az utazók, a kisgyermekek, a várandós és szoptató nők mentesülnek a havi böjt alól. A muszlimok egy hónapos böjtjének valójában a hit megvallása és a szegénység problémájával való szembesülés a fő célja. A ramadán hónap 27. napját a Hatalom Éjszakájának is nevezik. A szent könyv állítása szerint ez az éjszaka dúskál a szentségekben, az isteni megnyilvánulásokban. A néphit szerint, ha ezen az éjszakán az ágyunk mellé teszünk egy pohár sós vizet, akkor reggelre édessé válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik