Nagyvilág

Joe Biden alelnök lakbért szed a Secret Service-től

A biztonságáért felelős amerikai ügynökség havi négyszázezer forintnak megfelelő összeget fizet az alelnöknek.

A The Washington Times című amerikai lap cikke szerint az alelnök havi 2 200 dollárért ad ki a biztonsági szolgálatnak egy kisebb házat, amely a vízparti otthona szomszédságában áll a Delaware állambeli Wilmingtonban. Az erről kötött szerződésben Biden bérbe adói és nem alelnöki minőségében szerepel – s ekképpen az amerikai kormány szerződéses partnere.

A házban eredetileg az alelnök anyja lakott, aki azonban 2010 januárjában elhunyt. Ezután ideiglenesen egy bérlő költözött be, aki azonban már távozott az ingatlanból. A Secret Service tavasszal ajánlotta fel, hogy a más wilmingtoni házakba telepített embereit ide szállásolja be és az első, Biden nevére szóló pénzutalványt április 1-jén állították ki.

Edwin M. Donovan, a Sercet Service szóvivője megerősítette, hogy a biztonsági szolgálat ugyanannyit fizet Bidenéknak, mint az előző lakó. “Ez egy béringatlan, ezért bért fizetünk érte” – jelentette ki Donovan különleges ügynök.

A lap által megszólaltatott Állampolgárok a Kormányzati Pazarlás Ellen nevű adójogi szervezet képviselője, Leslie Page úgy vélekedett, hogy az ügylet törvényes, ám nem biztos hogy méltó egy alelnökhöz, aki a deficitcsökkentésről szóló tárgyalások egyik kulcsszereplője volt.

A lap szerint a Biden házaspár tavaly 3.791.78 dolláros jövedelmet vallott be, amelyből 11 ezer a a kis ház bérbeadásából származott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik