Nagyvilág

Munkabizottság alakult a megélhetési költségek könnyítésére

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu - válaszul az utóbbi napok tömegtüntetéseire - vasárnap miniszterekből és szakértőkből álló munkabizottságot alakított.

A pénzügyminiszter, Juval Steinic azonban rögtön úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők követeléseinek teljesítése az euróövezet vagy az Egyesült Államok mostani válságához hasonló helyzetbe taszíthatja az országot. Közben a pénzügyminiszter-helyettes lemondott, nyilatkozata szerint azért, mert nem értett egyet a minisztérium “egyes döntéseivel és munkastílusával”. Az izraeli sajtó találgatásai szerint a lemondás megnyithatja az utat a kormány átalakításához.

A parlamenti ellenzék szerint “néhány sékel szétosztása” nem fogja megoldani a gondokat.

Előzőleg, szombaton már vagy 150 ezren tüntettek a nagyobb izraeli városokban a társadalmi egyenlőtlenség, a szüntelenül növekvő megélhetési költségek, az emelkedő lakásárak, a közszolgáltatások – különösen az oktatás és az egészségügy – romlása miatt. Ekkora tömegmegmozdulás belső társadalmi ügyben nem volt Izraelben az 1970-es évek eleje óta.

A demonstrálók, többségükben fiatalok, ismét “A nép társadalmi igazságot akar, nem jótékonykodást!” jelszóval vonultak utcára, követelve a jóléti állam helyreállítását.

Ám a pénzügyminiszter vasárnap azt is kijelentette, hogy “itt nem lesz anarchia: oda fogunk figyelni a piaci túlsúlyokra, de szó sem lehet róla, hogy a gazdagokat, az üzletembereket, a befektetőket és az ipar vezetőit a nép ellenségének kiáltsák ki, ők ugyanis hozzá tartoznak egy egészséges gazdasághoz”.

A tüntetők a kormány által eltűrt nagy kartelleket, majdnem-monopóliumokat is kárhoztatják a növekvő drágaságért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik