Külföld

Halálos áldozatok a moszkvai hajóbalesetben

admin
admin

2011. 07. 31. 10:26

Uszálynak ütközött és elsüllyedt egy sétahajó szombat éjjel Moszkvában. A halálos áldozatok száma a délelőtti órákra hétre emelkedett, köztük van a hajó kapitánya is - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese.

A nyomozó szervek úgy vélik, az áldozatok száma akár 9-10-re is nőhet. A vasárnap délelőtti adatok szerint 17 ember volt a hajón a baleset pillanatában: közülük egynek sikerült kiúsznia a partra, hetet kimentettek.

A korábbi hírekkel ellentétben a megmenekült utasok állítják, hogy külföldiek nem voltak a Lasztocska nevű, mindössze 17 méter hosszú kis sétahajón, a hivatalos szervek szerint viszont utazott a hajón két török állampolgár. A kimentett utasok elmondták, hogy a hajónak különféle műszaki problémái voltak.

A hajó a Moszkva folyón tett kirándulást, és a katasztrófa a Luzsnyiki rakpartnál, a Moszkvai Állami Egyetem Veréb-hegyen álló híres épülete alatt, a Luzsnyiki stadion közelében történt.
A folyónak ez a része nagyon rosszul megvilágított. A kapitány feltehetően nem, vagy csak későn vette észre a sötétben a kikötőben veszteglő uszályt. Az ütközés következtében a sétahajó elsüllyedt.

A folyó itt három méter mély, a vízben a látótávolság pedig nem több 50 centiméternél. Vasárnap délelőtt több daru is a helyszínre érkezett, köztük egy úszódaru, és az uszályt is elvitték a helyszínről, hogy ezzel is könnyítsék a kiemelési munkálatokat.
A Moszkva folyó érintett szakaszát lezárták a hajóközlekedés elől.

Oroszországban legutóbb három héttel ezelőtt történt súlyos hajóbaleset. A Kujbisevi víztározón július 10-én elsüllyedt egy kirándulóhajó, s ennek következtében 122 ember vesztette életét, s mindössze 79-en menekültek meg. A katasztrófát lényegében egy kisebb vihar okozta, amelynek azonban nem lett volna jelentősége, ha a hajónak nem lettek volna jelentős műszaki problémái.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.