Nagyvilág

Még mindig nincs kompromisszum az amerikai adósságrendezésben

A republikánus többségű amerikai képviselőház elfogadta a házelnök által az adósságplafon emeléséről előreterjesztett törvénytervezetet, de azt a demokrata többségű szenátus azonnal el is utasította.

A demokrata többségű szenátus 69-41 arányban leszavazta a képviselőházban 218-210 arányban elfogadott törvényjavaslatot. Ugyanakkor a dokumentum alsóházi elfogadása után a republikánus párt hivatalos álláspontjává vált az adósságplafon emelésével kapcsolatban hetek óta folytatott küzdelemben, amelyben ha nem születik meg a kompromisszum, az amerikai kormány augusztus 2-án fizetésképtelenné válik.

Boehner pártja ultrakonzervatív tagjainak lázadása miatt csütörtök éjjel még kénytelen volt visszavonni a szavazásra beterjesztett tervezetet. A Tea Party mozgalom tagjai ugyanis a javaslatban szereplőknél jelentősebb megszorításokat akartak elérni. A házelnök a zendülők közül többeket azzal fordított ismét a maga oldalára, hogy megígérte: az adósságplafon egy újabb, jelentősebb emelése előtt a kongresszus olyan alkotmánymódosítást fogad el 2012 végig, amely előírja majd a költségvetés egyensúlyban tartását.

“Itt az ideje, hogy ez a kormány és az ellenkező oldalon ülő párt is letegyen valamit az asztalra” – jelentette ki John Boehner.

A Boehner-terv egy 10 éven át végrehajtandó, 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentés fejében 900 millió dollárral emelné meg az adósságplafont, azzal, hogy jövőre egy jelentősebb deficitlefaragásról és adósságlimit-változtatásról kellene megállapodni. A megszorítások értéke összességében elérné 2,5 ezer milliárd dollárt.

A demokraták korábban mind az alkotmánymódosítás, mind pedig a kétlépcsős adósságplafon-emelés gondolatát elvetik. A nap folyamán korábban Barack Obama amerikai elnök sürgette, hogy a demokrata és a republikánus vezetők jussanak kétpárti kompromisszumra. Mint mondta, Boehner tervének nincs esélye arra, hogy törvényerőre emelkedjen.

A kongresszus által korábban meghúzott, jelenleg 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon emelése nélkül a kormánynak választania kell majd, hogy a külföldi hiteltörlesztéseket vagy a belföldi költségvetési kiadásokat akarja-e teljesíteni. Ha a felek nem jutnak megállapodásra, az Egyesült Államok elveszíti az AAA kategóriájú hitelminősítését. A kudarc várható gazdasági hatását vetíti előre, hogy a Dow Jones-index pénteken már hatodik napja csökkenőben volt.

Mivel a demokraták lemondtak arról, hogy a deficitet megszorítások mellett adóemeléssel is megpróbálják csökkenteni, amerikai kormánytényezők és szakértők szerint a Boehner- és a Reid-terv nem összebékíthetetlen, ezért a hétvége várhatóan az ezek közelítésére irányuló erőfeszítések jegyében telik majd Washingtonban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik