Nagyvilág

Az összeomlás szélén áll az al-Kaida

A terrorszervezet annyira meggyengült, hogy viszonylag kevés támadással is meg lehetne semmisíteni.

A Washington Post cikke szerint az al-Kaida ellen több éve folyó drónháború, valamint vezetője, Oszama bin Laden megölése miatt az összeomlás szélére került a csoport. A lap szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és más amerikai titkosszolgálatok úgy vélik, hogy a terrorszervezet annyira meggyengült Pakisztánban, hogy viszonylag kevés támadással is teljesen meg lehetne semmisíteni.

A névtelenül nyilatkozó források ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a terrorszervezet képes lehet megújulni, de a radikális személyek és szervezetek részéről – például Jemenből – érkező terrorfenyegetés most nagyobb, mint az al-Kaida által jelentette veszély.

Leon Panetta új amerikai védelmi miniszter – a CIA volt igazgatója – júliusi afganisztáni látogatása során kijelentette: “elérhető közelségbe került, hogy stratégiailag legyőzzük az al-Kaidát”. A Pentagon vezetőjének szavait bírálói akkor pusztán a csapatok lelkesítésére szánt üzenetnek vélték.

A The Washington Post azonban úgy értesült, hogy CIA, a Nemzeti Terrorelhárító Központ és más szervezetek vezetői azóta hasonlóképpen nyilatkoztak a kongresszus tagjai számára zárt ajtók mögött megtartott tájékoztatókon. Saxby Chambliss szenátor, a hírszerzési bizottság vezető republikánus tagja a terrorszervezet pakisztáni vezetésével kapcsolatban kijelentette: “megtettük azokat a lépéseket, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, amelyben az gondolhatjuk, hogy győzhetünk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik