Nagyvilág

Washington beszólt Orbánéknak

Újabb bírálatot kapott a kormány. Ezúttal az amerikai külügyi helyettes államtitkár fejezte ki aggodalmát.

Thomas Melia a képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó meghallgatásán beszélt. A külügyi tárca demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó irodájának vezetője hangsúlyozta: Magyarország az EU és a NATO fontos tagja. Ugyanakkor a jelenlegi “egypárti” magyar kormány arra használja fel példátlan kétharmados parlamenti többségét, hogy olyan változtatásokat foglaljon bele az alkotmányba, amelyek megszilárdíthatják hatalmát, korlátozzák a fékeket és ellensúlyokat, és megbénítják a jövő demokratikus kormányait az új politikai, gazdasági és társadalmi kihívások hatékony kezelésében – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Melia példaként hozta fel, hogy a kormány a kormánypárthoz igazodó tagokra cserélte le a médiafelügyeleti testület tagjait, amelyet felruházott a rendeletalkotás és a súlyos bírságok kiszabásának jogával az általa “kiegyensúlyozatlannak” és “az emberi méltóságot sértőnek” minősített híradásokkal kapcsolatban. A diplomata idézte Hillary Clinton külügyminisztert, aki a június 30-i budapesti látogatása alkalmából kijelentette: “Magyarország barátaiként a bíróságok függetlensége, a sajtószabadság és a kormány átláthatósága melletti elkötelezettségre hívunk fel.” Melia szorgalmazta, hogy a magyar kormány mérsékelje a változások ütemét, legyen befogadóbb, és korlátozza a csak kétharmados többséggel megváltoztatható sarkalatos törvények által szabályozandó kérdések körét.

A helyettes államtitkár külön kérte az egyházügyi törvény “gondos átgondolását”, amely 14 kivételével előírja a vallási csoportok újbóli bejegyeztetését. Melia hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az elkövetkező hónapokban folytatni fogja a széles körű párbeszédet Magyarországgal, miközben a kormány az új alkotmány megvalósításán dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik