Nagyvilág

Visszaszólt Amerikának a kormány

Kemény hangú közleményben oktatta ki az Egyesült Államok helyettes államtitkárt a magyar kormány. Tájékoztatták, hogy a magyar kormány nem egypárti, az alaptörvény illeszkedik az európai normákhoz, és a médiatörvényt az unió is elfogadta. A kabinet elmondta „mélyen tisztelt amerikai partnereinek” , hogy hol érdemes tájékozódniuk.

A Magyar Kormány csalódással értesült Thomas Melia helyettes államtitkár nyilatkozatáról az amerikai törvényhozás alsóháza Külügyi Bizottságának Európai és Ázsiai Ügyek Albizottsága előtt július 26-án. Nem értünk egyet következtetéseivel, amelyeket felületes információk és rosszindulatú torzítások eredményének tekintünk – olvasható a Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár aláírásával megjelent közleményben.

„Melia úr Magyarország “egypárti” kormányának bemutatásával kezdi nyilatkozatát. Magyarország Kormányát egy két pártból álló szövetség vezeti, melynek tagjai a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, és a Kereszténydemokrata Néppárt” – szól az első ellenérv.

Az új magyar alkotmány tökéletesen illeszkedik az európai normákhoz és standardokhoz, és “egy a demokrácián, a jog uralmán, és az alapvető jogok védelmén alapuló alkotmányos rendet hoz létre” az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint. A magyar médiatörvényt az Európai Bizottság tüzetesen megvizsgálta, majd néhány apró kiegészítés után megállapította, hogy az európai jog- és normarendszerrel összhangban áll. A “vallásszabadság atmoszféráját” a legkevésbé sem érinti az egyházi szervezetekről szóló törvény, hiszen a vallásszabadság olyan alapvető emberi jog, amelyet a legmagasabb fokon élvez védettséget: az alkotmányban.

„Magyarország kormánya ahogyan eddig, most is készen áll arra, hogy részletes információt szolgáltasson az Országgyűlés törvényalkotási tevékenységéről. Az összes mélyen tisztelt amerikai partnerünkkel együtt Melia urat is bátorítjuk, hogy forduljon bizalommal washingtoni nagykövetségünkhöz, azon belül is Szapáry György nagykövet úrhoz, aki bármilyen kérdésére kész tényszerű és részletes információval ellátni őt a tárgyi alapokat nélkülöző, téves következtetések elkerülése érdekében” – jelöli ki a helyes utat az amerikai diplomácia számára kormány kommunikációs államtitkára.

a kritika

Az “egypárti” magyar kormány arra használja fel példátlan kétharmados parlamenti többségét, hogy olyan változtatásokat foglaljon bele az alkotmányba, amelyek megszilárdíthatják hatalmát, korlátozzák a fékeket és ellensúlyokat, és megbénítják a jövő demokratikus kormányait az új politikai, gazdasági és társadalmi kihívások hatékony kezelésében – mondt a bizottság előtt az amerikai helyettes államtitkár. Melia szorgalmazta, hogy a magyar kormány mérsékelje a változások ütemét, legyen befogadóbb, és korlátozza a csak kétharmados többséggel megváltoztatható sarkalatos törvények által szabályozandó kérdések körét. A kritika egészét itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik