Nagyvilág

Mellbedobással Putyinért

„Putyin seregének” hívják magukat, és Oroszország legnagyobb közösségi portálján (Vkontakte) szerveződnek. Az immár több mint 1200 tagot számláló csoportosulás arra biztatja a nőket, hogy Vladimir Putyin elnökké választása érdekében szabaduljanak meg a trikójuktól. Senki sem tudja, ki áll a „sereg” mögött, ám a profi videoklip – meglepő módon – Kirill Sitov, a fiatal Putyin-párti képviselő blogján landolt.

„Helló! A nevem Diana. Diák vagyok. Őrülten odavagyok egy férfiért, aki teljesen megváltoztatta az országunkat” – hangzik a videó felvezető szövege, miközben főhősnőnk Moszkva belvárosában tipeg magas sarkú cipőjében és szűk nadrágjában. „Elsőrangú politikus és sármos férfi. A neve: Vlagyimir Putyin. Több millióan imádják őt és hisznek benne” – folytatja a leányzó. Majd arra hívja fel a figyelmet, hogy páran azonban bántják imádott politikusát. „Talán félnek tőle? Vagy csupán gyengék, hogy nem kerülhetnek a helyére?” – teszi fel a költői kérdést, majd bemutatja „Putyin seregét”, amelyet fiatal, okos és csinos lányok hívtak életre.

A videóban arra ösztönzi a hölgyeket, hogy vegyenek fel egy fehér trikót, amelyre írják rá vörös rúzzsal: „Széttépem Putyinért”, szaggassák le magukról, és posztolják a videójukat a Vkontakte.ru oldalra. Erre egy hónapig várják a jelentkezőket. A „Putyin hadserege” néven szerveződő csoport pedig meg is ajándékozza a legjobb pályázót. „Egy iPad2 a nyeremény” – mutogatja Diana a barátnőivel, akik a korábbi képkockákon vagy nyugágyon fekszenek elterülve, vagy pedig szívószállal koktélt szürcsölnek.

Spriccelt a slag

Választási kampány avagy PR-kampány? Nem tudni, hogy ki áll valójában az akció hátterében – az Apple (feltűnően túl sok Apple-termék látható a kisfilmben) vagy maga Putyin? -, amelynek kedvcsináló videóját Kirill Sitov képviselő is kiposztolta a blogjára, ám mindezt azzal magyarázva: „Semmi kivetnivaló sincs ebben a szexi kampányban.”

Putyin az ígérte: megtisztítja az országot - biztos, nem így képzelte (fotó: MTI/EPA)

Putyin az ígérte, hogy megtisztítja az országot – a moszkvaiak biztos nem így képzelték – Fotó: MTI/EPA

Mindenesetre „Putyin hadserege” már túl van az első nyilvános „bevetésen”, amelynek keretében Moszkva belvárosában felállítottak egy mobil autómosót. S felajánlották az orosz márkájú autók (Lada, Volga, stb.) vezetőinek, hogy lemossák a gépjárművüket. De nem akárhogyan! Melltartóra, bugyira vetkőzve, miközben azt hangoztatták: „Azért mossuk az autókat, mert szeretjük Putyint”. Az autósok közül többek már a látvánnyal is meg voltak elégedve, a szexi lányok autómosási teljesítménye már kevésbé érdekelte őket.

Tarolt a pikáns naptár

Mellbedobással Putyinért 2

A mellbedobós kampányfilm csak egy a számos, az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket öltő Putyin-propaganda „termékek” közül. A miniszterelnök hol James Bondként tűnik fel plakátokon, hol pedig dzsúdókimonóba öltözve – Szuper Putyin név alatt – halálmegvető bátorsággal küzd képregényhősként. A többség Putyin támogatóinak tulajdonítja ezeket az akciókat, és elsősorban az egyre jobban duzzadó Összoroszországi Népfronttal kapcsolja össze, amelyet május végén hirdetett meg a miniszterelnök. Ám nem vitás, hogy Putyin neve mindig jól cseng, ezt pedig már több PR-akció is kihasználta.

Mellbedobással Putyinért 2

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a moszkvai diáklányok tavalyi falinaptár-akciója. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő 58. születésnapjára szexi fotókkal díszített 2011-es naptárt készítettek a Moszkvai Állami Egyetem újságíró szakos diáklányai. A „Vlagyimir Vlagyimirovics, szeretjük Önt!” című naptár minden egyes oldalán a leendő újságírók valamelyike szerepel csipkefehérneműben, kihívó tekintettel és pózban, de még kihívóbb üzenetekkel (pl.„Ön eloltotta az erdőtüzeket, de én még mindig lángolok!”, „Minden nőnek ilyen férfit kívánok”, „Ön az évek múltával egyre jobb lesz!”). A Putyin születésnapjára készített naptár mindenesetre 50 ezer példányban kelt el.

Oroszország: Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalista orosz Liberális Demokrata Párt elnöke támogatói társaságában tüntetésre érkezik a moszkvai brit nagykövetség elé. Zsirinovszkij a brit nagykövet ki

Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalista orosz Liberális Demokrata Párt elnöke (sapkában) sem szenvedett hiányt szexis támogatókban (2008., fotó: MTI/EPA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik