Nagyvilág

Sokan a norvég merénylő halálát követelik

Napok óta folyik a vita a szabad és toleráns Norvégia türelmének határairól.

Aki Norvégiában bűncselekményt követ el, annak legfeljebb 21 évi börtönbüntetéssel kell számolnia – így rendelkezik a büntető-törvénykönyv. Ám a pénteki merényletek óta, amelyek legalább 76 ember életét oltották ki, sokan szigorítanák a büntetési tételeket, hogy a példátlan mészárlás elkövetője élete végéig rács mögé kerüljön.

Az utcákon és internetes fórumokon napok óta folyik a vita a szabad és toleráns Norvégia türelmének határairól; egyesek nyíltan követelik, hogy a 32 éves Anders Behring Breivikre szabjon ki halálbüntetést a bíróság. “Olyan sok ártatlan embert ölt meg, hogy csakugyan úgy vélem, nincs joga az élethez” – írta Mari Kaugerud a “Halálbüntetést Anders Behring Breivikre” nevű Facebook-csoport tagjaként. A csoporthoz pár nap alatt ezernyolcszázan csatlakoztak.

A norvég btk. szerint a maximális szabadságvesztés időtartama  21 év, ráadásul számos lehetőség van a kiszabott büntetés mérséklésére. A skandináv ország börtönei korszerűek és kényelmesek. A pénteki brutális merényletektől eltekintve Norvégia bűnügyi mutatói és a visszaeső bűnözőkre vonatkozó adatai elmaradnak az európai átlagtól. A halálbüntetést a legtöbb bűncselekmény esetében már 1902-ben megszüntették, 1979-ben pedig végleg eltörölték. Az utolsó kivégzést 1948-ban hajtották végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik