Nagyvilág

Simon Peresz lemondatná a szír elnököt

Az izraeli államfő szerint távoznia kell a hatalomból a szíriai elnöknek, s minél előbb mond le, annál jobb lesz a szíriai nép számára. Izrael békét remél egy rezsimváltástól.

Simon Peresz ezt kedden tartott sajtótájékoztatóján mondta, ahol példátlan módon főleg az arab sajtó képviselői voltak a meghívottak. Bár az elnök korábban is nyilatkozott egy-egy arab újságírónak, ezúttal vezető arab tömegtájékoztatási eszközök mintegy harminc képviselője vett részt a sajtóértekezleten, köztük többen olyan országok képviseletében, amelyek nem tartanak fent diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

A Nobel-békedíjas Peresz utalt arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének biztonsági erői mintegy 2000 polgári személyt öltek meg és tízezreket zártak börtönbe a négy hónapja kirobbant felkelés során. “Aszadnak mennie kell” – mondta az izraeli államfő, aki méltatta a szíriai tüntetők bátorságát és kemény kiállását.
Peresz azt sugalmazta, hogy egy rendszerváltás megnyithatja az utat egy esetleges békeszerződés megkötésére Izrael és Szíria között. Úgy fogalmazott, hogy “a békét keresők kerekednek felül”.

Az izraeli-palesztin egyeztetésekről szólva Peresz úgy vélte, hogy közelebb vannak, mint valaha a békéhez, és a két fél nézetei között fennálló ellentéteket sikerül csökkenteni az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakáig.

Az elkeseredett ellenségeknek számító Izrael és Szíria határain nagyjából nyugalom uralkodott az Aszad család négy évtizedes kormányzása alatt. Izraelben sokan nyugtalanok amiatt, hogy instabillá válhat Szíria Bassár el-Aszad bukásának esetén.
Az izraeli kormány túlnyomórészt csendben maradt, miközben az arab országokon végigsöpörtek a kormányellenes tüntetések. Bár egyes izraeli tisztségviselők azt jósolják, hogy a szíriai rendszer megbukik, Peresz az első izraeli vezető, aki nyíltan az Aszad-éra lezárására szólított fel. Államfőként Peresz jórészt tartózkodott a politikai véleménynyilvánítástól, így keddi kijelentései még szokatlanabbnak tűnnek, nem beszélve arról, hogy az arab médián keresztül üzent.

Két évvel ezelőtti hivatalba lépése óta először, néhány nappal ezelőtt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is nyilatkozatot adott egy arab médiumnak. Az al-Arabíja hírtelevíziónak adott interjúban Netanjahu diplomatikusabban fogalmazott a szomszédos országot illetően, mondván, Szíria ifjúsága jobb jövőt érdemel, de csak a szíriaiak dönthetnek arról, hogy ki legyen a vezetőjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik