Nagyvilág

Egymásnak feszül Koszovó és Szerbia

A koszovói rendőrség különleges egysége megpróbált elfoglalni két átkelőt kedd hajnalban a zömmel albánok lakta fiatal állam északi részén, a Szerbiával közös határon - közölte Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter.

Az egyik átkelőt, Brnjak határállomást a koszovói rendőrök ellenőrzésük alá vonták, de a másikhoz, Jarinje határátkelőhöz nem jutottak el, mert feldühödött helyi szerbek állták útjukat.
Hírek szerint NATO-katonákat vezényeltek a helyszínre, és odautazott a szerb kormány két Koszovó-ügyi illetékese is, Goran Bogdanovic miniszter és Borko Stefanovic, az Európai Unió égisze alatt márciusban megkezdett szerb-koszovói tárgyalásokon résztvevő szerb küldöttség vezetője. Beszámolók szerint a helyzet pattanásig feszült.

A két határállomást 2008-ban Koszovó Szerbiából való kiválása ellen tiltakozó szerbek felgyújtották; azóta lényegében nem volt ellenőrzés ezen a két átkelőn. A koszovói kormány azzal indokolta a rendőröknek a határra vezénylését, hogy érvényt akarnak szerezni annak a hat nappal ezelőtti intézkedésnek, amellyel Pristina megtiltotta a szerb áruk importját Koszovóba.

A különleges rendőri egységek – összesen nagyjából 40 rendőr – kivezénylése előtt alig néhány órával Hashim Thaci koszovói miniszterelnök menesztette a koszovói rendőrség parancsnokát, Reshat Maliqit. A rendőri vezető menesztése után a koszovói közszolgálati tv-ben cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint azért kellett távoznia posztjáról, mert ellenezte a két határátkelő ellenőrzés alá vonását.

Blokád alatt

Ez a koszovói kormány első próbálkozása, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére – írta az éjszakai műveletről a Koha ditore, a legnagyobb példányszámú pristinai lap. A pristinai kormány fennhatósága még most, három és fél évvel a függetlenség kikiáltása után sem terjed ki Koszovó északi csücskére, ahol három járásban nagyjából 60 ezer szerb él egy tömbben. Ezen a területen továbbra is a szerb jogszabályok vannak érvényben, cirill betűsek a feliratok, az emberek dinárral fizetnek és autóikon szerbiai a rendszámtábla. Szerb sajtóértesülések szerint a koszovói kormány nem egészen egy éve ötmillió eurót különített el “Észak-Koszovó integrálására”, vagyis arra, hogy kiterjessze befolyását erre a területre.

Belgrádban a pristinai döntés heves bírálatokat váltott ki. Ivica Dacic szerbiai belügyminiszter a leghatározottabban elítélte a koszovói rendőrség különleges egységének akcióját, amelyet “az úgynevezett független Koszovó északi részének erőszakos integrálására tett kísérletnek” nevezett. Goran Bogdanovic Koszovó-ügyi miniszter felszólította a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg az erőszak elharapózását a szerbek lakta térségben. Az észak-koszovói szerbek kedd reggel Leposavic városánál továbbra is kamionokkal és munkagépekkel tartják blokád alatt a Jarinje határátkelő felé vezető főutat, s fogadkoznak, hogy addig nem távoznak onnan, amíg a koszovói rendőrök nem vonulnak vissza a térségből.

“Szinte mindenről” megállapodtak

Borislav Stefanovic, a szerb kormány Pristinával tárgyaló küldöttségének a vezetője kedden közölte, hogy a koszovói albánok akciójával kapcsolatban “szinte mindenről” sikerült megállapodni a KFOR parancsnokával, ám ezzel szinte egy időben a koszovói rendőrség szóvivője bejelentette, hogy a Rosa nevű különleges egységek elfoglalták a Kosovska Mitrovicától északra levő Leposavic melletti Jarinje átkelőhelyet is. A hírt cáfolta Goran Bogdanovic a Tanjug hírügynökségnek.

Stefanovic kedd reggel tárgyalt Erhard Bühlerrel, a KFOR parancsnokával és “szinte mindenről” megállapodtak. “Maradt még néhány számunkra fontos dolog, így az, hogy a Brnjak és Jarinja átkelők ellenőrzése ugyanolyan maradjon, mint kedd éjszakáig volt” – jelentette ki a szerb kormány Koszovó-ügyi tárgyalásvezetője. Stefanovic azt is elmondta: Bühler a megbeszélést követően a Jarinje átkelőhelyre ment, “és ha visszajön, híreket hoz Hashim Thacitól, és a Rosa valószínűleg visszavonul” a Jarinjéről.

A Jarinje elfoglalásáról szóló hírt Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter is megerősítette. A koszovói TV-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy “Jarinjét elfoglalták a koszovói különleges rendőri erők, és a helyszínen vannak a koszovói határrendőrség és vámügyi szervek tagjai is”. Hozzátette: a különleges rendőri egységek “addig maradnak a Jarinje és Brnjak átkelőhelyeknél, amíg a helyzet megkívánja”. Rexhepi arról is szólt, hogy “az akció során egy rendőr egy robbanószerkezettől megsebesült, és kődobálásokra is sor került, de komolyabb problémák nem voltak”.

A Beta belgrádi hírügynökség pristinai beszámolója szerint Hashim Thaci koszovói kormányfő utasítást adott a rendőrségnek, hogy küldjenek újabb különleges egységeket a Jarinje átkelőhelyre, a Koszovót Közép-Szerbiától elválasztó adminisztratív vonalra, hogy átvegyék az átkelőhely ellenőrzését.

A koszovói RTV kedden azt jelentette, hogy Hasim Thaci kérte a KFOR erőit: távolítsák el Leposavic településnél azokat az útakadályokat, amelyeket a helybéli szerbek állítottak fel, hogy megakadályozzák a Rosa alakulatainak Jarinje elfoglalását.
A lezárt utak fölött folyamatosan köröznek a KFOR helikopterei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik