Nagyvilág

Már Máltán is válhatnak a boldogtalan házaspárok

A máltai parlament elfogadta a válást engedélyező törvényt. Európában Málta volt az utolsó ország, ahol tilos volt a házasság felbontása.

A többségében katolikusok lakta szigetország 69 fős törvényhozásban 52 képviselő szavazott igennel, tizenegy pedig nemmel a válás intézményének bevezetésére. A törvény októberben lép életbe, miután George Abela államfő aláírta.

A szigetországban ez év májusában rendeztek népszavazást a kérdésről, amelyen a résztvevők 53 százaléka szavazott arra, hogy fel lehessen bontani a házasságokat. A referendum csupán véleménynyilvánító hatályú volt, de elengedhetetlen a különleges törvény elfogadásához.

Az ellenzők táborát erősítette Lawrence Gonzi miniszterelnök és a katolikus egyház, amely hivatalosan nem kampányolt, de bevetette minden befolyását a kérdésben, elsősorban egy pásztorlevélben.

Gonzi a szavazást követően kijelentette, hogy a törvényhozás jogerőre emelte azt, amiről a népszavazáson határoztak. Hangsúlyozta, hogy kényelmetlenül érzi magát a válás intézményének máltai bevezetése miatt, és ezért is szavazott ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik