Nagyvilág

Rémálom és nemzeti tragédia – már több mint 90 halott

1945 óta nem élt át ekkora tragédiát a skandináv állam, amelynek kormányfője továbbra is megőrizné a társadalmi nyitottságot.

Nemzeti tragédiának nevezte a norvég miniszterelnök az Oslóban és környékén pénteken elkövetett kettős merényletet, amely legalább 91 emberéletet követelt.

Jens Stoltenberg szombaton tartott sajtóértekezletén korainak nevezte a találgatást arról, hogy milyen indítékok állnak a véres merényletek hátterében. Ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte, hogy Norvégia a történtek dacára is megőrizze értékeit, azaz a társadalom nyitottságát és az átláthatóságot.

A rendőrség egyelőre azt gyanítja, hogy egy magányos tettes, a sajtó által Anders Behring Breivik néven emlegetett 32 éves norvég férfi követte el a merényleteket. Előbb Oslo kormányzati negyedében, a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbantott fel egy pokolgépet, majd két órával később Utoyán, a fővárostól alig 40 kilométerre északnyugatra fekvő kis szigeten rendezett vérfürdőt a Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének (AUF) táborában. Oslóban hét, Utoyán legalább 84 ember vesztette életét.

“A második világháború óta soha nem sújtotta országunkat ilyen súlyos bűncselekmény” – mondta a kormányfő a televízióban is közvetített sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy 1974 óta ő is rendszeresen részt vesz az AUF nyári egyetemén, és az idén éppen pénteken szólalt volna fel a mintegy hatszáz fiatal táborlakó előtt.

“Ez egy rémálom” – fogalmazott Stoltenberg, utalva arra, hogy 14-19 éves fiatalok kényszerültek szembenézni a “félelemmel, a vérrel és a halállal”. Hozzátette, hogy ebben az ifjúsági táborban “vidámsággal, elkötelezettséggel és biztonsággal találkozott eddig, most pedig “néhány óra leforgása alatt pokollá változott” ifjúságának “édenkertje”.

Norvégiában minimálisak a vezetőket övező biztonsági intézkedések. Stoltenberg kiemelte, hogy az ország “védjegye” a nyitott és biztonságos társadalom, ahol fenyegetés nélkül lehet politikai vitákat folytatni. “Ez az, amit most támadás ért, ami veszélybe került” – mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem szabad feladni Norvégia értékeit.

A sajtótájékoztatón jelen volt Knut Storberget belügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs ok az ország terrorfenyegetettségi szintjének emelésére. A rendőrség és a hadsereg ezzel együtt részlegesen megszigorítja a biztonsági intézkedéseket egyes épületek és intézmények körül. A kormányzati negyedet továbbra is lezárva tartják, de a belváros többi részében teljesen szabadon lehet közlekedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik