Nagyvilág

Melegek is masírozhatnak a seregben – Amerikában

Szeptembertől legálissá válik a melegek és leszbikusok szolálata az amerikai seregben - közölte az elnök, aki egyik legnagyobb választási ígéretét teljesítette ezzel.

Barack Obama az amerikai fegyveres erők főparancsnokaként pénteken közölte a kongresszussal: létrejöttek a feltételek, hogy megszüntessék a nyíltan homoszexuális személyek katonai szolgálatát tiltó “ne kérdezd, ne mondd el törvény” alkalmazását.

Az elnöki közlemény értelmében szeptember 20-tól legálissá válik melegek és leszbikusok katonai szolgálata. A törvény visszavonásáról szóló jogszabályt Obama tavaly decemberben írta alá, egyik leghangzatosabb választási ígéretét teljesítve ezzel.

Az elnök azután látta el kézjegyével a több, mint 17 éve bevezetett “ne kérdezd, ne mondd el” irányelv végét jelentő tanúsítványt, hogy pénteken megbeszélést folytatott Leon Panetta védelmi miniszterrel és Mike Mullen tengernaggyal, az amerikai egyesített vezérkar főnökével.

Az 1993-ban, Bill Clinton elnöksége alatt érvénybe lépett “ne kérdezd, ne válaszolj” törvény értelmében az amerikai fegyveres erők kötelékébe tilos volt olyan személyeket besorozni, akik nyíltan vonzódnak a saját nemük iránt. Ha valakiről kiderült, hogy homoszexuális, azt kötelező volt azonnal leszerelni.

A tilalom visszavonása előtt több katonai vezető úgy vélekedett, hogy a tilalom azonnali feloldása alááshatja a harci szellemet, megzavarhatja a katonai műveleteket és gondot jelenthet a toborzásnál. Egy, a Pentagon által tavaly elvégeztetett felmérés azonban megállapította, hogy a nyíltan homoszexuális katonák megjelenése a haderő kötelékében csak minimális veszélyt jelentene az amerikai háborús erőfeszítésekre. Ezzel mind az akkori védelmi miniszter, Robert Gates, mind pedig az egyesített vezérkar főnöke egyetértett.

A katonai parancsnokok két héttel ezelőtt megerősítették a Pentagon új első emberének, Leon Panettának, hogy a tilalom visszavonása nem lesz befolyással a harckészültségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik