Külföld

Burkatilalom Belgiumban

admin
admin

2011. 07. 23. 08:12

Belgiumban életbe lépett szombaton a burka viselést tiltó törvény, így Franciaország után ez a második európai ország, amely bünteti a test egészét elfedő öltözet viselését.

A törvényt megszegők 137,50 eurónak megfelelő büntetésre, illetve egytől hét napig terjedő elzárásra számíthatnak. A közel tizenegy millió lakosú országban hozzávetőlegesen 500 ezer muzulmán él, ám becslések szerint mindössze 270-re tehető azon nők száma, akik az egész testet elfedő öltözéket hordanak.

Európában Belgium volt az első, amely tavaly márciusban napirendre tűzte a burka betiltásának kérdését, ám az elhúzódó kormányalakítási folyamat következtében csak idén áprilisban szavazta meg a törvényhozás. Franciaország viszont már április 11-én hatályba lépett a muzulmán öltözék közterületen való viselésének tilalma: a törvényszegőket itt 150 eurós bírság és szintén hét napig terjedő szabadságvesztés sújtja.

A francia szabályozás annyiban tekinthető szigorúbbnak, hogy – a belga jogszabállyal ellentétben – nem csak az öltözéket viselő, hanem a nőt burkaviselésre kényszerítő személyt is szankcionálja, mégpedig 30 ezer eurós pénzbírsággal és egy évig terjedő szabadságvesztéssel. A közel 66 milliós Franciaországban mintegy ötmillió muzulmán él, ebből körülbelül kétezer nőt érint a burkatilalom.

Az intézkedés szükségességét elsősorban emberi jogi és biztonsági okokra vezették vissza a belga és francia döntéshozók. Az európai társadalmak az emberi jogokra hivatkozva diszkriminatívnak tartják a női testet eltakaró viseletet, amely ráadásul jelentősen megnehezíti az adott személy azonosíthatóságát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.