Nagyvilág

Az afgán védelmi erők átvették Mazari-Sarif városát

Hivatalosan átadta a NATO az észak-afganisztáni Mazari-Sarif feletti biztonsági ellenőrzést az afgán erőknek.

Az intézkedésre egy olyan időszakban került sor, amikor az afgán csapatokat egyre több, a tálib lázadással való hatékony fellépésüket megkérdőjelező bírálat éri. A négy ember életét kioltó és tizenegy társukat megsebesítő szerdai merénylettel, amelyet kerékpárra erősített pokolgéppel követtek el Mazari-Sarifban, “káoszt akartak kelteni és meg akarták akadályozni a biztonsági ellenőrzés átadását – mondta a helyi rendőrfőnök.

Eddig Mazari-Sarifot az egyik legbiztonságosabb afgán városnak tekintették. Tavaly áprilisban mindazonáltal hét ENSZ-alkalmazottat öltek meg, amikor egy szélsőséges amerikai lelkipásztor koránégetése miatt feldühödött tüntető tömeg a mazari-sarifi ENSZ-kirendeltség épületére támadt.

A ceremóniát az afgán hadsereg regionális egységének főhadiszállásán tartották, kabuli illetékesek, illetve a német nagykövet jelenlétében. A mazari-sarifi NATO-kontingenst többségében német katonák alkotják.

A biztonsági ellenőrzés átadásának folyamata hivatalosan július 17-én kezdődött meg a közép-afganisztáni Bámiján tartomány egészében, majd kedden a keleti Mehtarlám és szerdán a déli Laskargáh városokban folytatódott. A folyamat első szakasza Kabul és Pandzsir tartományokkal zárul. A biztonsági ellenőrzés átadása a tervek szerint 2014 végéig fejeződik be, s ezzel párhuzamosan kivonják a jelenleg 130 ezer főt számláló külföldi harcoló egységeket Afganisztánból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik