Nagyvilág

Hadiállapot Oslóban: robbantás és lövöldözés

Hatalmas robbanás rázta meg a norvég kormányzati épületet délután. Később egy álrendőr lövöldözni kezdett, legalább négy embert megölt, de további 10 holttestet találtak a tengerben. Legalább 17 sérült van, és a detonáció kapcsán eddig 7 halottról szólnak a hírek. Hivatalosan is megerősítették: terrortámadás történt. A cikk folyamatosan frissül!

A 17 emeletes kormányépület minden ablaka betört és a környező minisztériumi épületek is károsodtak. Az épület felső emeletén van a miniszterelnök irodája is, de hivatalos norvég közlés szerint a kormányfő nincs veszélyben. A robbantások után egy rendőregyenruhás férfi lövöldözni kezdett Utøya szigetén, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában. Az újságok négy vagy öt halottról és legalább 8 sebesültről számolnak be, néhány szemtanú szerint az ámokfutó magas, szőke, északi külsejű férfi volt, akire több lövést is leadtak a rendőrök, később pedig letartóztatták. Az áldozatok közül ketten biztosan tizenévesek voltak, szemtanúk szerint a tettes odahívta magához a fiatalokat, aztán szabályszerűen kivégezte áldozatait. Utøyán, akárcsak a belvárosban, teljes a káosz, a szemtanúk szerint minden csupa vér, és még mindig vannak magatehetetlen sebesültek. A szigeten mintegy 560 fiatal tartózkodik, sokan úszva próbálták elhagyni a helyszínt. Később aztán a mentők a vízben is több holttestet találtak. Jelenleg 20 csónakkal próbálják kimenteni a vízben lévőket, a becslések szerint akár 10 halott is lehet a tengerben.

A norvég Dagbladet napilap szerint a robbantás kifejezetten az Olaj és Energiaügyi Minisztérium ellen irányult. A hatóságok eddig hivatalosan 7 halottról számoltak be a robbantás kapcsán, több holttestet a minisztérium épületében találtak meg. Közben hivatalosan is megerősítették, hogy bomba okozta a robbanást, és azt is, hogy terrorakció történt. Az NRK norvég televízió információi szerint további bombákat is találtak a környéken, melyek nem robbantak fel.
Képek a helyszínről a galériában! Fotó: MTI / EPA

Képek a helyszínről, kattintson a képre! Fotó: MTI / EPA

Legalább 17 sérültről számol be a norvég tévé, a közeli kórházakba szállították őket. A belvárost teljesen lezárták. Az utca tele van üvegszilánkokkal, több autó felborult a detonáció erejétől. A helyszín tele van a tűzoltóság és a rendőrség járműveivel. Az Aftenpolten norvég híroldal szerint autóbomba robbant, a CNN hírcsatornán egy második robbanásról is szólnak a hírek, de ezeket még szintén nem sikerült megerősíteni.
Hivatalosan is megerősítették viszont, hogy terrortámadásról van szó, az országban köztudottan működnek dzsihádista sejtek, akár al-Kaidához fűződő kapcsolatokkal, akár függetlenül, akik már régóta kerestek egy puha célpontot Európában. Feltehetőleg most megtalálták Oslóban.


A norvég ügyészségen éppen kedden emeltek vádat terrorizmus miatt Mullah Krekar, a kurd iszlamista Ansar al-Islam szervezet vezetője ellen – írja az Index az al-Dzsazírára hivatkozva. Mullah Krekar halállal fenyegetett egy volt norvég minisztert, Erna Solberget. “Ha Solberg kiutasít engem, és ezért én meghalok, neki is ez lesz a sorsa” – mondta.

norvég állampolgárok a terror szolgálatában

2011 márciusában Mogadishuban az al Shabaab terrorszervezet oldalán harcoló norvég állampolgárt esett el a kormányerőkkel folytatott harcokban. Norvég források szerint a fiatal férfi Szomáliából menekült Norvégiába, majd megkapta a norvég állampolgárságot. A közelmúltban több külföldi állampolgársággal rendelkező szomáliai származású al Shabaab harcos esett el Szomáliában, köztük szomáliai-amerikaiak is. Az al Shabaab erős jelenléttel rendelkezik Svédországban, de az utóbbi időben átszivárogtak a szomszédos Norvégiába is. Svédországban 2010 decemberében sor került egy öngyilkos merényletre, de az elkövetőn kívül nem halt és nem sérült meg senki. Tavaly augusztusban három norvég állampolgárt vettek őrizetbe, akik a New York-i metró és az angliai Manchester területére terveztek merényleteket. Az események hatására Norvégiában emelték a terrorfenyegetettség fokát.

Az fn.hu Oslóban élő olvasója szerint már így sem volt túl kiegyensúlyozott a más kultúrából érkező bevándorlók és a helyi lakosok viszonya, ha bebizonyosodik, hogy terrortámadás történt, az tovább mérgesítheti a helyzetet. A város keleti felében laknak a szegényebb, afrikai, közel-keleti országokból bevándorolt emberek, a nyugati oldalon pedig a kiegyensúlyozott anyagi körülmények között élő norvég lakosok.

Barack Obama amerikai elnök az este kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és hozzátette, hogy az támadás “újra felhívja a figyelmet arra, hogy az egész nemzetközi közösség érdekelt a terror megelőzésében.” Obama azt mondta, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Norvégiának, hogy választ adjon az erőszakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik