Nagyvilág

A szerb elnök megdöbbent Képíró felmentésén

Boris Tadicnak az ítéletet fogadó taps sem tetszett. A szerb államfő választ vár a magyar igazságszolgáltatástól

Megdöbbenésének adott hangot Boris Tadic szerb elnök amiatt, hogy a Fővárosi Bíróság hétfőn felmentette a háborús bűnök vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost. A 97 éves fárfit azzal vádolták, hogy 1942. január 21. és 23. között egy újvidéki razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégzésében. A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel Képírót.

Tadic elmondta: Szerbia Magyarországgal együtt elindított egy folyamatot annak érdekében, hogy “megállapítsák a történelmi igazságot, és biztosítsák a magyar és a szerb nép tartós megbékélését, de a budapesti bíróságnak ez a hozzáállása biztosan nem segíti elő a megbékélést”. Tadic újságírók előtt kijelentette: tekintettel a Képíró Sándor elleni vádak súlyosságára, a teremben nem lett volna tapsnak helye az ítélethírdetéskor.

Tadic hozzáfűzte, Szerbia most szembesül az 1990-es évek háborúi által okozott problémák megoldásával, de nem feledhetők a második világháborús bűncselekmények sem; a bűncselekmények után ott maradtak az áldozatok családtagjai, akik igazságszolgáltatást várnak. “Ma is élnek emberek, akik Újvidéken vesztették el családtagjaikat” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik